Volledig scherm
Ruden de Ridder. © Anja van Ast

Zwemmer Ruden de Ridder verbaast zich al vroeg in het seizoen

EINDHOVEN - Zwemmer Ruden de Ridder had een seizoensstart om u tegen te zeggen. Afgelopen weekeinde kwam de zestienjarige Vlissinger bij het International Swimming Festival in Aken zeven keer in actie en liefst zes keer liet hij een persoonlijk record noteren.

"Ik ben verbaasd over mijn resultaten", zei hij na terugkeer in Eindhoven, waar hij een intensief trainingsprogramma van de zwembond KNZB volgt. "Dit toernooi was helemaal niet om te pieken." In Aken was De Ridder voor de eerste keer dit seizoen met de nationale selectie op pad.

Als jonkie deed hij het voortreffelijk tussen de senioren. "Het doel was om lekker te racen. Om wedstrijdritme op te doen", vertelde hij. ,,Ik had in de week ervoor nog zwaar getraind. Ik stond gewoon met spierpijn op het startblok. En dat ik dan tóch bij de eerste internationale wedstrijd van mijn seizoen al zo hard ging, verraste me wel. Ik ben nu benieuwd wat ik kan laten zien bij wedstrijden waarbij ik er dit seizoen wél echt wil staan."

In de Duitse stad overdonderde De Ridder zichzelf vooral met zijn tijden op de 50 meter rugslag. Zijn beste tijd stond op 27,53 seconden, maar zowel in de series (26,78) als de finale (26,47) dook hij daaronder. "Op één dag haalde ik meer dan een seconde van mijn pr af. Bovendien plaatste ik me tussen allemaal senioren voor de finale en werd ik vierde."

De Ridder vermoedt dat hij nu al de vruchten plukt van de uitbreiding van zijn trainingsarbeid. "Vorig seizoen, toen ik voor het eerst in Eindhoven zat, trainde ik negentien uur in de week. Sinds half augustus zijn daar vijf uur bij gekomen. Bovendien ben ik nu helemaal gewend aan hoe het hier allemaal werkt. In zo'n eerste jaar is het toch allemaal even wennen."

Lees het hele verhaal met Ruden de Ridder in de PZC van donderdag of op Blendle.