Volledig scherm
Stephanie de Frel met paard Zanyo. © Izaäk Verkeste

Zippo goed voor vuurwerk

NIEUW- EN SINT JOOSLAND - Met de overwinning van het hoofdnummer van de hippische vierdaagse in Nieuw- en Sint Joosland, de Grand Prix kür op muziek, zette Patrick van der Meer uit Naaldwijk met de vosruin Zippo zaterdagavond de kroon op een voor hem succesvol weekend op It's All Dressage. Met brons zorgde Stephanie de Frel uit Koewacht voor een fraai Zeeuws succes.


Op dezelfde plek waar Patrick van der Meer acht maanden geleden met de vosruin Zippo zijn plaats in het olympisch kader heroverde - die hij had verspeeld door de verkoop van zijn toppaard Uzzo - was de combinatie nu de beste in de kür op muziek Grand​ Prix. Met een imponerende kür, met een prachtige piaffe-passage-tour danste Van der Meer met de twaalfjarige zoon van Rousseau naar 74,975 procent.

Vorig jaar verkocht de 44-jarige ruiter zijn gouden EK-teampaard Uzzo. In de ruin Zippo blijkt snel een opvolger gevonden. "Ik heb Zippo als jaarling gekocht en zelf opgeleid. Het is een heel sensibel paard, maar goudeerlijk. En hij doet altijd zijn best. Het is een heel compleet Grand Prix-paard met drie goede basisgangen.

Een paard dat het buiten beter doet dan binnen. Binnen vindt hij het altijd spannend. Daarom heb ik hem als training meegenomen. Dit concours paste perfect in de voorbereiding op het winterseizoen. Hij liep hier vandaag een van zijn betere wedstrijden." In een flitsende kür, met een hoog moeilijkheidsgehalte, behaalde Stephanie de Frel uit Koewacht en de lichtvoetige ruin Zanyo een score van 71,725 procent.

De combinatie van de VMF Horse Stables uit Ellemeet verzekerde zich hiermee van het brons. ,,Zanyo stond er mooi scherp aan. Hij gaf mij een fijn gevoel. Jammer van dat kostbare foutje. Hij galoppeerde een keer aan bij de overgang naar dat laatste lijntje. Anders had er nog meer in gezeten. Maar ik ben toch tevreden.

Zanyo maakte alweer progressie. Hij begint het spelletje steeds beter te snappen." Het zilver ging naar Seth Boschman uit Bergharen en de ruin Bon Passa (72,075 procent). Vakantie Gisteren schreef Patrick van der Meer de finale van het ZZ-Zwaar kür op muziek op zijn naam. Ditmaal zadelde hij de hengst Majestic Chinook en noteerde hij 70,725 procent.

Na een vakantie van bijna drie weken in Amerika pakte Jessica Nijpjes met Edeem de draad met succes weer op. Na tweemaal brons stuurde de amazone uit Sint Laurens de fraai pirouettes draaiende en los door het lijf bewegende vosmerrie Edeem met 69,925 procent naar het zilver.

,,Dit was de eerste wedstrijd na mijn vakantie en voor Edeem zijn debuut in het ZZ-Zwaar. Het is een fijn paard met veel aanleg, in het bijzonder voor de pirouette en de uitgestrekte gangen.'' In de Lichte Tour won Geert-Jan Raateland alles wat er voor hem te winnen was. Na zijn overwinning op vrijdag en zaterdag schreef de ruiter uit 's-Gravenzande gistermiddag met de hengst Don Bravour RdH de kleine finale op zijn naam (69,11 procent).

Met een kür op muziek om kippenvel van te krijgen zorgde hij met de negenjarige zoon van Vivaldi voor een schitterende afsluiting van de tweede editie It's All Dressage. Raateland reed de met heel veel expressie bewegende Crespo met 75,250 procent naar een glorieuze overwinning. Saskia Maertens (Asten) eiste met de ruin Legend Of Loxlei de tweede plaats op (74,000 procent).

​Chantal Nijpjes uit Sint Laurens eindigde met hengst Checavara N met 70,225 procent op de zesde plaats en was de beste Zeeuwse combinatie. Zanyo maakte al weer progressie. Hij begint het spelletje steeds beter te snappen. Stephanie de Frel