Volledig scherm
Zeiler Muìrgen de Munck © Lex de Meester

Zeiler Muìrgen de Munck verlangt naar de oceaan

KRUININGEN - Hoe hoger de golven, hoe mooier zeiler Muìrgen de Munck het vindt. ,,Ik ben een thrillseeker.

Ik houd van het onvoorspelbare op het water, van het aangaan van een gevecht met de natuur", vertelt de achttienjarige inwoner van Kortgene.

Sinds zijn twaalfde, dertiende is De Munck, die vanaf zijn vierde al vaart, bezig met semi-professioneel zeilen. Eerst op een Contender, vervolgens op de 49er en de 49er FX. Hij deed mee aan twee jeugd-WK's, maar kwam erachter dat hij meer uitdaging nodig heeft.

Hij wil zeilen op een kajuitjacht. Als voordekker. Als werkpaard van de crew. ,,Het grote werk, dát wil ik. Ik wil de oceaan op. Het geeft mij een enorme kick als je met een team van zeven à acht personen een enorme snelheid ontwikkelt op het water."

Voor zeilers in de 49er-klasse is deelname aan de Olympische Spelen het summum. De Munck heeft een ander einddoel. ,,Ik zie mezelf niet voor de kust de hele tijd wedstrijdjes varen, zoals in Rio. Dan heb je drie korte races op een dag en steeds keer je weer terug in de haven. Ik kom liever in een haven aan nadat we 20 dagen onderweg zijn geweest en op alle manieren hebben afgezien."

Wat voor olympiërs een gouden plak is, is het varen van de Volvo Ocean Race voor de jonge Zeeuw. ,,Dat is dus het ultieme, vind ik. Maar ik staar me er niet blind op. Wat ik wel later wil kunnen zeggen, is dat ik er alles aan gedaan heb om het te halen. Ik wil hoe dan ook langdurige wedstrijden gaan varen."

Voor die fraaie races rond de wereld heeft De Munck wel een team nodig, een team dat volledig in hem gelooft. ,,Maar dat is niet zo makkelijk", zegt hij. ,,Het lastige is dat je als jonge zeiler nog geen mooie cv kan hebben. Daardoor word je niet snel gevraagd door een team. Ik moet dus afwachten. Misschien wel een paar jaar. Ondertussen kan ik proberen zoveel mogelijk van me te laten zien in kleinere wedstrijden."

Thanks for watching! Like the video? Make sure you subscribe! Keep you posted!