Volledig scherm
Kevin De Bruyne. © PHOTO_NEWS

Voor zijn leeftijd was De Bruyne belachelijk goed

België staat morgenavond in de achtste finales van het EK tegenover Hongarije. Een aantal Zeeuwse voetballers kijkt met belangstelling naar Rode Duivels waar ze mee en tegen hebben gespeeld.

In de zomer van 2009 tekende Istvan Bakx een driejarig contract bij Racing Genk. De aanvaller uit Vlissingen kwam in Belgisch Limburg uiteindelijk maar tot drie competitieduels. Hein Vanhaezebrouck, de trainer die hem mee had genomen van Kortijk, werd al snel ontslagen. En wat ook niet meehielp, was dat Bakx voorin concurrentie had van een zeventienjarig supertalent met een babyface: Kevin de Bruyne.

Linksbuiten

„Ik had tijdens de eerste trainingen weinig tijd nodig om te zien hoe goed hij was”, blikt Bakx terug. „Op dat moment weet je niet of hij de top gaat halen, dat is van zoveel factoren afhankelijk. Maar voor zijn leeftijd was hij belachelijk goed. We speelden allebei linksbuiten en ik lag er door een blessure ook snel een tijdje uit. Ik kon het wel goed met Kevin vinden. We hebben veel gelachen samen. Volgens mij vond hij het wel mooi, ‘dien Ollander’.”

Bakx leerde De Bruyne kennen als een jongen met een mening. „Ik vond hem niet lastig. Je kon duidelijk zien hoe je met hem om moest gaan. Kevin was geen meeloper. Dat kenmerkt de echte topspeler, denk ik. Als Zlatan of Ronaldo in het veld vindt dat het niet gaat zoals het zou moeten gaan, dan laten ze zich ook gelden. Kevin was eigenzinnig, in de goede zin van het woord. Hij deed de dingen die hij goed vond in plaats van alleen maar te doen wat een trainer goed vindt.”

Logeerpartijtjes

Geen meeloper. Eigenzinnig. Juriën Dam kan zich wel vinden in die woorden. De Terneuzenaar speelde tussen 2000 en 2005 met De Bruyne in de jeugd van AA Gent. Ze werden vrienden en zagen elkaar ook buiten het voetbalveld. De Bruyne logeerde wel eens in Terneuzen en andersom bleef Juriën Dam ook wel eens bij de familie De Bruyne logeren.

Lees meer in de PZC van zaterdag.