Volledig scherm
Nancy van de Ven © Lex de Meester

Van de Ven voor loodzware opgave

VLISSINGEN - Er staan zaterdag liefst 1000 motorcrossers aan de start van de Red Bull Knock-Out en de Vlissingse Nancy van de Ven is één van de rijders op de eerste startrij.

Dat voorrecht kreeg de amper negentienjarige Yamaha-rijdster vanwege haar goede resultaten. Vorig jaar werd ze bij de Red Bull Knock-Out, een immens spektakel in Scheveningen, 58ste overall. Dit jaar eindigde ze als tweede in het wereldkampioenschap voor vrouwen.

"Als ik het resultaat van vorig jaar kan evenaren, mag ik al heel blij zijn", zegt ze. "Ik weet dat het weer heel zwaar gaat worden."

Dan gaan om 9.00 uur liefst 1000 coureurs van start. Zij rijden anderhalf uur op een parkoers met een lengte van zo'n zes kilometer. De eerste 500 rijders plaatsen zich direct voor de finale van 14.00 uur. De andere 500 hebben nog een herkansing om 12.00 uur. "Op zo'n extra heat zit ik natuurlijk niet te wachten", zei Van de Ven. "Maar als je in de eerste voorronde pech krijgt, ben je blij dat die tweede kans er toch nog is."

De finale, die de Vlissingse normaal gesproken wel weer haalt, wordt nóg zwaarder dan de ochtendrace. Omdat-ie een kwartier langer duurt en omdat de baan nog wat lastiger wordt gemaakt. Van de Ven: "Mijn eerste doel is om de finish te halen. Er kan in Scheveningen zoveel gebeuren. Maar ik heb in elk geval een goede voorbereiding gehad."

Lees het volledige verhaal donderdag in de PZC.