Twintig meisjes trotseren mist en kou voor training van Dames 1 VV IJzendijke

VIDEOIJZENDIJKE - Uitslapen of een voetbaltraining krijgen van het eerste dameselftal van VV IJzendijke? Dat was zaterdagochtend geen moeilijke keus voor twintig sportieve meiden.

Het voetbalveld aan de Mauritsweg is zaterdagochtend omgeven door mist en de gevoelstemperatuur komt overeen met die van een diepvries. Toch staan zo’n twintig meiden tussen de tien en zeventien jaar te trappelen om de warme kantine van VV IJzendijke te verruilen voor het voetbalveld. Ze doen mee aan de tweede editie van de Meisjes Voetbaldag, onder leiding van spelers van Dames 1. Ze maken kennis met de sport en de club.

Hoofdklasse

Daar slaan de deelnemers graag een ochtend uitslapen voor over. Het dameselftal speelt in de hoofdklasse, wat uitzonderlijk hoog is voor een Zeeuwse voetbalclub. Het team speelt uitwedstrijden tot in Heerenveen en hoopt dat de komende jaren zo te houden. 

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
© Camile Schelstraete

Daarom wordt er ook aan de toekomst gedacht: meiden op jonge leeftijd enthousiast maken voor voetbal, is voor aanvoerster Maud Kuypers (32) belangrijk. "Ik hoop dat we een voorbeeld voor deze meiden zijn. En plezier staat voorop”, zegt ze. 

Quote

We gaan daarom proberen om per seizoen twee keer zo’n dag te houden

Aanvoerder Maud Kuypers

Ze nam vorig jaar het initiatief voor de eerste Meisjes Voetbaldag en merkt dat er veel belangstelling voor is. “We gaan daarom proberen om per seizoen twee keer zo’n dag te houden.” IJzendijke heeft naast Dames 1 een tweede vrouwenelftal, een juniorteam met meiden en hoopt dat dat er twee kunnen worden.

Eerste keer

De deelnemers van de voetbaldag komen uit IJzendijke, maar ook uit omliggende plaatsen. Sommigen spelen in een gemengd voetbalteam en anderen hebben nog nooit gevoetbald. Dat maakt niet uit, trainer Guust van de Velde gaat met alle meiden aan de slag en spelers van Dames 1 helpen mee. 

“Met de bal heen en weer, zonder stijve knieën, anders is het meer ballet”, doet hij een oefening voor. Het wordt steeds een stapje moeilijker. “Draai nu een rondje”, zegt Guust. “Ik word er een beetje duizelig van”, zegt een meisje lachend. Er worden technieken geoefend en er wordt fanatiek gedribbeld. “Je moet baas worden over de bal”, zegt Guus. “En als je het niet snel kunt, doe je het gewoon langzaam.” Lonneke (13) uit IJzendijke voetbalt voor het eerst en luistert geconcentreerd naar alle aanwijzingen. “Best moeilijk”, vindt ze. 

Sefien (13) uit Cadzand voetbalt al in haar woonplaats en dat is te zien. Ze vliegt over het veld. De meiden sluiten af met een wedstrijdje, terwijl ze aangemoedigd worden door Dames 1. “Juist! Passeer en scóór!”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

Iedere Zeeuw zou een overlevingspakket moeten hebben

Iedere Zeeuw zou een overlevingspakket moeten hebben

  • Eens (61%)
  • Oneens (39%)
857 stemmen