Volledig scherm
Marcel Suurmond.

Triatleet Suurmond gaat z'n tweede Iron Man op Hawaii slimmer aanpakken

VLISSINGEN - Beginnersfouten deden Marcel Suurmond vorig jaar bij de Iron Man van Hawaii de das om. De Vlissingse triatleet ging totaal verkeerd om met de verzengende hitte. ,,Ik koelde mezelf niet goed, ik nam geen zoutcapsules tot me… Pff, wist ik veel. Komende zaterdag ga ik het totaal anders aanpakken."

Suurmond (nu 40) was heel hard voor zichzelf, na afloop van de wedstrijd van 2015. Hij baalde van zijn magere eindtijd van 11.19.23 uur. ,,Maar achteraf had ik misschien niet zo negatief moeten zijn", vertelt hij nu. ,,Vanwege de extreme hitte - het was nog zwaarder dan anders - viel liefst 30 procent van de deelnemers uit. Dat ik als debutant finishte, was dus nog best knap."

Zo slecht nog niet

Dat hoorde hij ook van Andy Potts, een Amerikaan van wereldniveau. Die was vierde geworden bij de Iron Man. Suurmond: ,,We zaten samen aan het zwembad, in één van de dagen na de wedstrijd. Hij baalde van het mislopen van het podium, ik zat te treuren over mijn slechte race. Maar hij heeft me als eerste verteld dat ik het zo slecht nog niet had gedaan. Hij vertelde me alleen dat ik anders en verstandiger met mijn lichaam moest omgaan."

Aanvankelijk zei Suurmond: ik doe maar één keer mee aan Hawaii. Vanwege de immens grote trainingsarbeid en de hoge kosten. Maar na de race van 2015 zat hij vol revanchegevoelens. ,,Toen heb ik het er met mijn gezin en trainer Guido Vroemen over gehad. Zullen we toch nóg een keer voor Hawaii gaan? Daar is een 'ja' uitgekomen. Ik was ook tamelijk zeker dat ik me weer zou kunnen kwalificeren. Zo zeker zelfs, dat we vorig jaar november al de accommodatie op Hawaii boekten voor komende week."

Uiteindelijk kwalificeerde de Vlissinger zich afgelopen zomer in Lake Placid. Hij won er in de categorie mannen 40-44 en verdiende daardoor een startbewijs voor het officieuze WK midden in de Stille Oceaan.

Bevoorrecht mens

Suurmond wordt de eerste Zeeuw die twee keer meedoet in Hawaii. Hij realiseert zich dat hij daarmee een bevoorrecht mens is. Hij weet ook dat het zijn laatste keer wordt. ,,Ja, nu echt! Ik wil niet meer zo als een neuroot leven voor mijn sport. Ik wil graag triatlons blijven doen, maar dan op een normalere manier."

Lees het hele interview met Marcel Suurmond donderdag in de PZC.