Volledig scherm
Tjoba-korfbalster Esmee Walraven (rechts) probeert in een uiterste krachtsinspanning bij de bal te komen. © Mechteld Jansen

Tjoba eindelijk van de nul af

VLISSINGEN - De korfballers uit 's-Heer Hendriks- kinderen pakken een week voor de derby tegen Swift de eerste twee punten in de overgangsklasse.

Na de winst op Vriendenschaar is Tjoba niet langer de hekkensluiter in de overgangsklasse. Na vijf speelrondes vond de ploeg uit 's-Heer Hendrikskinderen aansluiting op de ranglijst. Swift verloor wel en staat nu als enige nog puntloos onderaan. Zaterdag treffen de twee teams elkaar in Middelburg.

Tjoba-Vriendenschaar 17-13: Na enig aftasten zat Tjoba voortdurend aan de goede kant van de score. Echt loskomen van de tegenstander uit Hardinxveld-Giessendam lukte niet, want daarvoor lieten de Bevelanders verdedigend te veel steekjes vallen. Maar na rust (8-7) was de defensie op orde. Vanaf 10-7 kwam Vriendenschaar nog wel langszij (11-11), maar Tjoba had ook aanvallend het beste bewaard voor het laatste kwartier.

Na vijf speelrondes biedt de aansluiting bij Merwede en Vriendenschaar weer perspectief. "Vier punten pakken in de drie resterende veldwedstrijden en alles ziet er anders uit", zei coach Tom Mertens.

Scores Tjoba: Dennis Broerse 6, Patrick de Bruine 5, Jan-Kees Goossens 3, Sharon Goedegebure, Leanne Janse en Robin Harinck 1.

Tempo-Swift 22-13: Meer dan één helft aanhaken bij Tempo zat er zaterdag niet in voor Swift. Kort voor rust (8-4) sloeg de koploper uit Alphen aan den Rijn al een gaatje. Na de thee schakelde de thuisploeg een tandje bij. Swift kwam niet meer uit de houdgreep. De ontmoedigde Middelburgers bleven verre van het voorgenomen stuntje.

Scores Swift: Gijs Gillissen 6, Joren Gillissen 3, Mirella Pouwer 2, Vera Kuijper en Stephan de Boer 1.

Tilburg-Ondo 13-21: Een week na de uitglijder tegen Merwede deed koploper Ondo weer in positieve zin van zich spreken. De eersteklasser uit Middelburg was initiatiefrijk en scoorde vaak. Van de fysiek sterke Tilburgers had Ondo daardoor geen last. Na driekwart wedstrijd, bij 8-15, was de buit al binnen.

Scores Ondo: Ronald Wisse 7, Jeroen Mesu en Thomas Mesu 4, Sacha Hoefkens en Kristy Kolmus 2, Joyce van Eennennaam en Dennis Witte 1.

Fortis-Excelsior 25-12: Fortis, dat te laag op de ranglijst staat, voelde de plicht om te winnen. De Souburgers gedijden goed onder die druk. De ploeg, met de makkelijk scorende vrouwen, domineerde in Delft. Vanwege de verdedigende druk en aanvallende scherpte van Fortis kwam Excelsior er na rust (12-9) niet meer aan te pas.

Scores Fortis: Maurice van der Have 9, Joyce Schoonaard 6, Anita Wielemaker en Remco Crucq 3, Yasmin Swiers 2, Kim Baas en Mathijs de Vries 1.

Stormvogels-SKV 11-12: Stormvogels leed de tweede nederlaag op rij. De derdeklasser kan het gemis van Arjen Schoe, Sander Verrijzer, Petra Rijn - allen zitten in de ziekenboeg - niet opvangen. Het Westkapelse team kreeg kansen te over, maar had een te laag rendement.

Scores Stormvogels: Wilco Schoe 3, Loura Kleinepier en Niek Peene 2, Angela Matthijse, Emmely de Visser, Davie Poortvliet en Jan Theune 1.

Atlas-Togo 22-14: Na een corrigerend tikje van de coach zette Atlas de beroerde start tegen Togo nog voor rust recht: 10-9. De Goesenaren overtuigden allesbehalve en vielen verder terug na het uitvallen van Marcel Joziasse. De Rittemse ploeg demarreerde eenvoudig naar de winst.

Scores Atlas: Ben Hese 6, Seran de Witte, Johnny Forrer en Thomas Mesu 3, Evi Ovaa, Shannon Bakker en Stephan den Boer 2, Rigt van der Woude 1.

Scores Togo: Marten Postema 6, Niek Meerman 4, Desiree Voshart en Asmara Tiber, Sharona van Belzen en Marcel Joziasse 1.

Scheldevogels-KVK 9-18: Een degelijk KVK had geen kind aan Scheldevogels. Van het geprezen Bergse vrouwenkwartet ondervonden de Kapellenaren geen last. Door het verlies van de concurrenten staat koploper KVK nu vier punten los.

Scores KVK: Koen Volkers 6, Tonia Verdonk en Niels Verdonk 4, Romie de Winter 2, Sander Slabbekoorn en Lennard Volkers 1.

Olympia-Seolto 7-20: Halverwege was al evident dat hekkensluiter Olympia geen partij was voor koploper Seolto: 1-15. Een grote uitslag hing in de lucht, ware het niet dat de Vlissingers bewust gas terugnamen.

Scores Seolto: Remi van den Broeke 6, Mick Goedegebuur 5, Mariëlle Francke 3, Mayella Kuizenga 2, Lieven Middelhoek, Cyntha Minderhoud, Sjoerd Koetje en Maurice Brul 1.

Blauw Wit-Ventura Sport 12-15: Door individuele foutjes liep Blauw Wit tegen het ervaren Ventura Sport tegen een vroege achterstand aan. Die kwam het niet meer te boven. De Kloetingers naderden nog tot op twee punten, maar de afgekeurde treffer op 7-9 was de nekslag.

Scores Blauw Wit: Marieke Wolters, Niek van Diemen en Thomas Minnaard 3, Ivo Flipse 2, Wouter de Kunder 1.