Volledig scherm
Dennis Florussen, hier deelnemer aan de Piet Spruitloop, verkeerde dit jaar in een uitstekende vorm. © Peter Nicolai

Terneuzense toptriatleet Florussen komt van ver: Ik was veel te zwaar

TERNEUZEN - Dennis Florussen heeft een haat-liefde-verhouding met de duursport, maar traint nu hard om tot de beste vijf triatleten van Nederland te behoren. Met een gewicht van honderd kilo was hij niet direct het prototype van een sportman. Florussen deed in die tijd aan wedstrijdzeilen, nadat hij in 1995 als langeafstandloper was afgeknapt op zijn eerste marathon.

Zijn debuut in de marathon van Rotterdam voelde als falen, terwijl zijn voorbereiding goed was geweest. In de aanloop naar zijn eerste marathon had de Terneuzenaar de schema's van looptrainer Patrick Suij van atletiekvereniging Scheldesport afgewerkt en de halve marathon van Sluis in één uur en achttien minuten gelopen. Het eindresultaat in Rotterdam stelde hem teleur.

"Drie uur en vijftien minuten was een echte tegenvaller. Oké, ik was nog maar 21 jaar. Maar ik denk dat ik te jong was voor een hele marathon", kijkt hij terug. De duursport werd op een lager pitje gezet. Hij legde zich meer toe op het zeilen.

Met de jaren nam zijn gewicht toe. Een opmerking van wereldzeiler Hans Hinfelaar zette hem in 2010 aan het denken. "Wil je meer bereiken in de zeilsport, dan moet je een goede conditie hebben", zei hij. Florussen trok zijn conclusies. "Hij had gelijk. Ik was veel te zwaar. Het kon zo niet langer doorgaan."

Na dertien jaar vrij passief te zijn geweest, begon hij fanatiek te trainen. De triatlon werd zijn grootste uitdaging. In 2010 werd Florussen weer lid van zwemclub De Schelde en hij sloot zich opnieuw aan bij de loopgroep van Suij.

De kilo's vlogen eraf. Hij is een toptriatleet geworden. "Je wilt het maximale eruit halen. De triatlon vergt meer van je lichaam. Ik train vier tot vijf keer per week. In vijftien tot twintig uur werk ik alle disciplines drie keer af."

Florussen verkeerde dit jaar in een uitstekende vorm. Hij presteerde het beste op de NK Masters Halve Triatlon in Rotterdam, waar hij achttiende werd. Die prestatie werd beloond met een startbewijs voor het WK Masters in 2017. "De NK en WK worden mijn hoofddoelen in 2017", zegt hij, onder meer hopend op een top vijf-klassering op het Nederlands kampioenschap.

Lees in de papieren editie van de PZC van donderdag, digitaal of via Blendle het gehele verhaal van Dennis Florussen.