Volledig scherm
Tim Pleijte is radiotherapeutisch laborant bij het ZRTI. © Lex de Meester

Pleijte zou best een tijdje professioneel atleet willen zijn

VLISSINGEN Tim Pleijte is – al zouden sommige mensen dat we kunnen denken – geen fulltime topsporter. Maar stiekem zou de 31-jarige Vlissinger het best wel een paar jaar willen zijn.

Kun het in Nederland eigenlijk, professional zijn?

,,Nee, eigenlijk niet. In het buitenland heb je wel professionele trailrunners. Hier heb je wel enkele wegatleten die van hun sport kunnen leven, maar geen trail- of skyrunners.”

Stel: iemand doet je een mooi aanbod, waardoor je kunt stoppen bij het Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut. Zou je dat dan doen?

,,Dat is een lastige keus. Als ik mijn baan zou opgeven, zou ik een bepaalde zekerheid opgeven. Bovendien mis je dan veel sociale contacten én geeft je werk – zeker dit werk – ook extra zin aan het leven. Máár als nu iemand mij een heel mooi contract geeft, zou ik het toch wel een tijdje willen proberen.”

Wat houdt je werk als radiotherapeutisch laborant precies in?

,,Ik denk dat 99 procent van de mensen met wie ik te maken heb kankerpatiënten zijn. Die hebben in meer of mindere mate tumorgroei. Wij komen bij het ZRTI in beeld als het al ontdekt is. De patiënt is dan al gezien door een arts, die een CT-scan wil. Die maken wij en vervolgens geven we een advies aan de arts, die natuurlijk het laatste woord heeft. De arts geeft aan wat hij precies bestraald, wil hebben en wij stellen vervolgens het bestralingsplan op. Dat werkt heel nauwgezet: je wilt natuurlijk gezonde organen zo min mogelijk belasten. Daarna zijn we ook bij de bestraling en het positioneren betrokken.”

Is de impact op jezelf groot bij dit soort werk?

,,Nou, toen ik net begonnen was, heb ik wel eens gedacht: wil ik dit wel? Natuurlijk laat het je allemaal niet onberoerd. Maar ik neem mijn werk nooit mee naar huis. Dit is mijn werk en ik werk nu eenmaal met zieke mensen. En je moet bedenken: je kunt altijd wat voor hen betekenen. Of je werkt mee aan de genezing óf je verbetert de kwaliteit van leven.”

Lees het uitgebreide interview met Tim Pleijte, die in 2016 onder meer de Trail by the Sea en de Kustmarathon won, in de PZC van zaterdag.