Volledig scherm
Huub van Noorden. © Johan van der Heijden

Pleijte en Van Noorden lopen WK trail in schilderachtig decor

VLISSINGEN - In het noordoosten van Portugal beginnen Tim Pleijte en Huub van Noorden zaterdagochtend om 5.00 uur aan hun belangrijkste wedstrijd van het jaar: het wereldkampioenschap trail. De twee Zeeuwen gelden niet als titelfavorieten, maar worden wel in de voorhoede verwacht.


De goed getrainde specialisten krijgen het, net als de 250 andere deelnemers, zwaar voor de kiezen. Het parkoers heeft een lengte van 85 kilometer en er zitten zo’n 4500 hoogtemeters in. De route voert door de schilderachtige, ongerepte natuur in het middelgebergte, het hoogste punt ligt op zo’n 1400 meter.
Kroon Pleijte verkeert al heel 2016 in een blakende vorm. Hij won drie marathons, waarvan twee in Zeeland, en zegevierde twee weken geleden nog op de verschillende onderdelen van het NK skyrunning in Italië. De 31-jarige Vlissinger kan bij het WK de kroon op zijn seizoen zetten met een fraaie tijd en een dito notering. Huub van Noorden, woonachtig in ’s-Heer Abtskerke, was vorig jaar de beste Nederlander op het wereldkampioenschap. Hij werd 22ste, ruim voor Pleijte. Dit jaar lijken de rollen wat meer omgedraaid. Zowel bij de Kustmarathon als het NK skyrunning zat de 28-jarige Bevelander net achter de Walchenaar. Toch heeft Van Noorden waarschijnlijk wat meer inhoud voor een race over 85 kilometer.

Volledig scherm
Tim Pleijte. © Lex de Meester
  1. Die wereldtitel voor Van de Ven komt er wel

    Die wereldtitel voor Van de Ven komt er wel

    VLISSINGEN - Nancy van de Ven is een fenomeen in haar sport. Al vijf seizoenen maakt de Vlissingse deel uit van de wereldtop; in 2013 debuteerde ze als vijftienjarige al met een vijfde plaats in het WK, een jaar later gaf ze daar een prima vervolg aan met eenzelfde notering, in 2015 en 2016 werd ze respectievelijk derde en tweede, en nu eindigde ze zondag als vierde. Dat lijkt een terugval, maar het scheelde niets of ze was wereldkampioen geworden.