Volledig scherm
Piet Rentmeester overleed zaterdag 11 februari in Goes op 78-jarige leeftijd. © A Driaanvandewege

Oud-wielerprof Piet Rentmeester (78) overleden

YERSEKE - Oud-profwielrenner Piet Rentmeester is zaterdag in Goes op 78-jarige leeftijd overleden.

De Yersekenaar behoorde eind jaren vijftig en in de eerste helft van de jaren zestig tot de Nederlandse top. Hij reed eenmaal de Ronde van Spanje (1964, niet uitgereden) en deed mee aan drie WK’s (twee keer elfde plaats). In 1962 won hij de klassieker Kuurne-Brussel-Kuurne. ,,Ik was een pronte renner. Geen vedette, maar ook geen slechte coureur”, zei hij in een interview met de PZC in 1998, waarin hij uitgebreid terugkeek op zijn carrière. ,,Ik was geen winnaar, omdat mijn motortje te klein was.”

De zwangere wielrenner

Hierin sprak hij ook – nogmaals – over het feit dat hij bij een ‘dopingaffaire’ betrokken zou zijn geweest. De zwangere wielrenner werd hij sindsdien genoemd. ,,Het was in 1965, toen ik bij een kermiskoers in België kwam en van alle kanten gefeliciteerd werd. Ik zei meteen dat er iets niet klopte, want ik had niks gewonnen en was niet jarig. Vervolgens wezen mensen op een artikel in een Belgische krant. Daar stond in dat ik na een controle de urine van mijn vrouw had ingeleverd. Ik stond perplex, want ik had geen enkel bericht van de bond binnengekregen. Dat was een voorwaarde als je positief was bevonden. Ik ben toen zelf op onderzoek gegaan en kwam uiteindelijk bij L’Equipe terecht, waar me een vaag verhaal verteld werd over een freelance-journalist die iets had geschreven in die richting. Maar die journalist was alweer weg en dus onvindbaar. Ik kreeg er dus geen opheldering over, maar het verhaal ging wel een eigen leven leiden en ik werd er tot vervelens toe mee geconfronteerd.”

Rentmeester werd na zijn profcarrière zakenman. Hij had onder meer een sportzaak in Yerseke. ,,Ik heb in mijn latere leven veel te danken gehad aan het fietsen”, vertelde de man die ook nog enige tijd in België woonde. ,,Ik had toch wel een redelijke naam opgebouwd en dat was een redelijke binnenkomer.”

Volledig scherm
Piet Rentmeester. © -
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

Koningspaar mag nog wel wat vaker naar Zeeland komen

Koningspaar mag nog wel wat vaker naar Zeeland komen

  • Eens (84%)
  • Oneens (16%)
1084 stemmen