Volledig scherm
Niels Mesu. © Ruben Oreel

Niels Mesu snakt naar zege in marathon op kunstijs

VLISSINGEN - Marathonschaatser Niels Mesu (24) uit Middelburg hoopt deze winter wat meer succes te kunnen boeken in de wedstrijden op kunstijs. De eerste marathon is zaterdagavond in Amsterdam, op de Jaap Edenbaan.

Mesu heeft zin in die krachtmeting. "Mijn laatste wedstrijd was enkele maanden geleden in Hallum", vertelt hij, verwijzend naar het open Nederlands kampioenschap skeeleren. Hij werd bij die Friese koers over 100 kilometer tweede. "Daarna hebben we tijdens trainingen wel wedstrijden proberen na te bootsen, maar dat is toch anders. Ik ben blij dat we nu echt weer gaan beginnen. In Amsterdam kan ik zien hoe de anderen de zomer zijn doorgekomen."

De Middelburger viel vorig seizoen natuurlijk op met zijn overwinning in de Alternatieve Elfstedentocht. Op de Weissensee won hij de prestigieuze wedstrijd over 200 kilometer solo. Zijn aanvallende manier van rijden etaleerde hij niet alleen in Oostenrijk, maar ook tijdens de kunstijsmarathons in Nederland. Van een zege bleef hij echter verstoken. Mesu: "Ik reed vaak wel in de top tien en werd één keer zelfs tweede. Dat was in Breda. Ik was heel degelijk die winter. Dat wil ik nu weer zijn, maar er mag nu wel eens een overwinning bij zitten."

In zijn min of meer nieuwe ploeg, AB Transport Group, zitten zes rijders. Mesu zal alle marathons rijden, terwijl de anderen er vaak niet bij zullen zijn. Die pikken er zo'n zes wedstrijden uit. "Heel veel ploegenspel hoef je bij ons niet te verwachten", zegt hij. ,,Aan de ene kant is het jammer als je geen of weinig steun hebt van anderen. Maar aan de andere kant vind ik het ook wel prima, hoor. Ik hoef dan met niemand rekening te houden. Ik hoef niet in dienst te rijden van een ander of me in te houden omdat iemand mee is in een ontsnapping. Ik kan dus vrij rijden."

Niels Mesu is niet de enige Zeeuw in het profpeloton. Ook zijn broer Erwin, begin 2015 winnaar van de Alternatieve Elfstedentocht, rijdt mee in de topdivisie. Laurent Janse, Rico van Damme (nu nog geblesseerd) en Joerec Cijsouw komen uit bij de beloften.

Lees een uitgebreide vooruitblik op het marathonseizoen donderdag in de PZC of op Blendle.