Volledig scherm
Naomi (links) en Aïsja Zuidweg, twee zussen die aan de weg timmeren bij KZ/Hiltex en Swift. © Lex De Meester

Naomi Zuidweg: 'Aïsja heeft ook potentie voor het hoogste niveau'

MIDDELBURG - Aïsja Zuidweg stond lange tijd in de schaduw van haar vier jaar oudere zus Naomi. Maar inmiddels heeft de jongste van de twee Middelburgse korfbalsters ook naam gemaakt. ,,Ze is gelukkig niet langer het zusje van…”, vertelt Naomi aan de vooravond van een nieuw zaalseizoen. ,,Aïsja staat nu gewoon bekend als de vaak scorende dame van Swift.”

Naomi, die donderdag 24 wordt, is bezig aan haar vijfde seizoen op het hoogste niveau van Nederland. Eerst was het Maarssense OVVO haar club, inmiddels is ze al geruime tijd actief bij KZ/Hiltex uit Koog aan de Zaan. De Middelburgse is daar min of meer een vaste basiskracht. Op aanvallend gebied wordt er daar steeds meer van haar gevraagd. ,, Vorig seizoen schoot ik niet zo vaak, maar had ik wel een hoog schotpercentage. Dit zaalseizoen zal ik meer kansen krijgen, omdat mannen als Tim Bakker en Rick Voorneveld zijn gestopt. Ik hoop toch wekelijks drie à vier keer te scoren.”

Volledig scherm
Naomi Zuidweg in actie voor KZ/Hiltex. © Martin Hulsman

Aïsja is 20 en één van de kartrekkers bij Swift, de ploeg die vanaf zaterdag in de overgangsklasse speelt. Zij beleefde vorig seizoen haar doorbraak; bij één van de wedstrijden scoorde ze liefst elf keer. ,,Toen Naomi bij ons vertrok, nam ik letterlijk haar plaats in het team in. Ik had toen vooral een ondersteunende rol, want met Richard Geldof, Dylan Gillissen en Lennart Hoogenboom hadden we makkelijk scorende mannen. Maar nu die allemaal gestopt zijn, komt het op anderen aan. Nu sta ik veel vaker in de punt van de aanval. Wat dat betreft zitten Naomi en ik nu in dezelfde situatie: er wordt meer van ons verwacht.”

Volledig scherm
Aïsja Zuidweg in een verdedigende rol bij Swift. © lex de meester

Zouden ze ooit nog samen spelen? Naomi: ,,Dat moet er toch een keer van komen, zou je zeggen. Maar hoe? Bij Swift? Nou, ik zie haar eerder mijn kant op komen.”

De jongste van de twee heeft er inderdaad wel eens over nagedacht om hogerop te gaan. Ze zat voorheen in de selectie van Zuidwest-Nederland, deed mee aan de Korfbal Challenge in Rotterdam en begon zich te realiseren dat er voor haar wel meer in zat. ,,Ik heb een gesprekje gehad met TOP Arnemuiden en dacht ook over andere clubs na”, vertelt ze. ,,Maar uiteindelijk heb ik de keuze gemaakt om bij Swift te blijven. Ik maak dit jaar eerst de Pabo af in Vlissingen en daarna kan ik altijd nog beslissen.”

Naomi: ,,Wij vinden korfbal allebei heel leuk, maar onze opleidingen gaan toch voor. Ik had gewoon het geluk dat ik mijn studie in Utrecht mooi kon combineren met mijn stap naar de Korfbal League. Maar wat ik wel weet: Aïsja is ook heel gedreven en heeft zeker ook potentie voor het hoogste niveau.”    

Lees in de papieren PZC van donderdag, digitaal of via Blendle het gehele interview met de korfballende zussen Zuidweg.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

Burgemeester moet dorpshuis Krabbendijke sluiten

Burgemeester moet dorpshuis Krabbendijke sluiten

  • Eens (55%)
  • Oneens (45%)
849 stemmen