Volledig scherm
Bruse Boys (paarse shirts) hoeft komend seizoen maar één ploeg onder zich te houden om niet direct te degraderen uit de eerste klasse. © Johan Van Der Heijden

Lijfsbehoud wordt voor Bruse Boys iets makkelijker

VLISSINGEN - De Zeeuwse eerste- en tweedeklassers hoeven zich dit voetbalseizoen minder zorgen te maken over degradatie dan voorgaande seizoen.

In deze klassen degradeert immers alleen de nummer laatst; voorgaande seizoenen degradeerde ook de nummer de voorlaatst. De twee ploegen boven de degradant dienen nacompetitie te spelen om degradatie te voorkomen.

Deze nieuwe regeling is goed nieuws voor bijvoorbeeld Bruse Boys, dat komend seizoen voor de vierde keer in zijn bestaan gaat proberen zich te handhaven in de eerste klasse. De voorgaande drie keren mislukte dat.

Als reden van de aanpassing geeft de voetbalbond KNVB aan dat 'het percentage van vier clubs die onderin op de wip zitten, vaak te hoog wordt gevonden'. ,,Daarom zijn het vanaf nu drie van de veertien in plaats van vier van de veertien clubs die kans maken op degradatie.''

,,Daarmee is aansluiting gezocht bij de opzet van de jeugdcompetitie. De competitieopzet van de vrouwen, jeugd, eerste klasse en lagere klassen is nu hetzelfde en sluit op elkaar aan. Enerzijds verkleint zo het verloop tussen de klassen, anderzijds is de kans op degradatie minder groot geworden.''

De degradatieregeling voor de derdeklassers (zaterdag en zondag) en vierdeklassers (zondag) is nog niet bekendgemaakt. De KNVB hoopt deze volgend week naar buiten te kunnen brengen.

Door de versoepelde degradatieregeling komen er minder promotieplaatsen vrij. Dat doet zich voelen in de nacompetities waarin minder plaatsen worden vergeven dan voorgaande jaren. Het aantal deelnemers (de periodekampioenen plus de herkansers) blijft wel gelijk.

In de hoofdklasse is er niets veranderd; de ploegen op de laatste twee plaatsen degraderen, de twee ploegen daarboven spelen nacompetitie.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement