Volledig scherm
Trail by the Sea

Korte Trail by the Sea weer apart op de kalender

BURGH-HAAMSTEDE - De korte versie van de Trail by the Sea is terug op de atletiekkalender. De wedstrijd op de Kop van Schouwen, die een lengte heeft van 25 kilometer, wordt op zondag 6 november gehouden. Op de 21ste februari van dit jaar was de vijfde editie van Trail by the Sea. Op die koude, stormachtige dag startten bijna 1000 atleten op de marathon of de wedstrijd over 20 kilometer.

Nu worden die races weer uit elkaar gehaald, net als in 2013 en 2014.

Beter voor natuur

De voornaamste reden is dat dat beter is voor de natuurgebieden rond Burgh-Haamstede en Renesse. "Ons parkoers loopt natuurlijk dwars door de domeinen van Staatsbosbeheer", vertelt Sandra Priemis namens Sportpromotion Zeeland. "Als we er met minder atleten per keer daar doorheen gaan, is dat natuurlijk toch iets beter."

Ook zullen de lange en korte trails, als ze apart worden houden, wat soepeler verlopen. Acht maanden geleden was er bij de eindstreep enige chaos, omdat de deelnemers op de twee afstanden door elkaar heen finishten. De situatie werd vooral verwarrend doordat veel deelnemers tijdens de race besloten over te stappen van de marathon naar de halve afstand.

Niet dringen

Nieuw bij de korte Trail by the Sea is dat er met startvakken gewerkt gaat worden, net als bij de Kustmarathon. Priemis: ,,Dat is omdat al kort na de start op de Burghse Ring de deelnemers de Zeepeduinen in gaan. Als ze daar op de smalle paadjes nog moeten proberen om langzamere lopers in te halen, wordt het dringen. Dat is natuurlijk niet prettig."

De organisatie laat op 6 november in totaal 500 lopers toe. Het ziet er naar uit dat dit aantal wel gehaald wordt. De lange trail is op 26 februari 2017.