Volledig scherm
Barry van der Hooft © PZC

Koppen

column Barry van der HooftDie middag deed ik met de A2 mee, uit tegen Koewacht. In die tijd was ik vaak linksbuiten of spits, maar wij hadden die dag een speler-trainer van 18 jaar die vond dat ik prima als voorstopper uit de voeten kon. Het moment waar we het jaren later nog eens over hadden, staat nog op mijn netvlies.  Een verre uittrap van de doelman van Koewacht, de bal kwam tot over de middenlijn, waarik ’m in één keerterug richting zijn strafschopgebied kopte. Iedereen lachte zich kapot.

Quote

Dat koppen is helemaal niet zo goed geweest

Koppen, dat was wel mijn ding. Sommige ploeggenoten deden in zulke situaties het liefst even een stap opzij of trokken hun hoofd in; ik vond het wel stoer om zulke ballen weg te knikken. Stom, denk ik nu. Want dat vele koppen is natuurlijk helemaal niet goed geweest. Alan Shearer, voormalig topspits en tegenwoordig onder meer voetbalanalist bij de BBC, zwengelde de discussie deze week aan, ook om zijn documentaire te promoten. Die wordt morgen om 23.30 uur uitgezonden op de BBC.

Shearer werd enkele jaren aan het denken gezet toen bleek dat drie leden van de Engelse selectie die in 1966 wereldkampioen werd – RayWilson, Nobby Stiles en Martin Peters – aan dementie lijden. In hun tijd speelden ze met veel zwaardere ballen, zou dat de oorzaak kunnen zijn? Of is er een duidelijk verband tussen koppen en hersenbeschadigingen en hersenziektes?

Shearer – topscorer allertijden in de Premier League met 260 goals, waarvan 46 met het hoofd – ging voor de documentaire op onderzoek uit. De 46-jarige ex-international heeft zich aan meerdere onderzoeken laten onderwerpen in het ziekenhuis. Zo is er onder meer bloed afgenomen en ook een scan van zijn hersenen gemaakt.

De resultaten van de onderzoeken zijn zorgwekkend, zo vertelde hij deze week. ,,Ik weet niet of dat komt doordat ik slecht luister, maar ik heb echt een verschrikkelijk slecht geheugen.’’ Ik moet eerlijk toegeven dat het bij mij ook minder wordt. Vroeger kende ik vrijwel iedere profvoetballer en kon ik opstellingen zo oplepelen. Dat wordt steeds minder. Ik heb best veel gekopt als voetballer, maar echt niet zo vaak als Shearer. ,,Voor elk doelpunt dat ik met het hoofd heb gescoord, heb ik er op training duizend binnengekopt’’, zei de Engelsman. 

Ik ga zijn documentaire morgenavond bekijken. Een onderwerp dat lang is genegeerd, staat ineens serieus in de aandacht. De focus ligt daarbij op profvoetballers, maar wellicht zijn erin Zeeland ook voorbeelden van. Als dat zo is, hoor ik het graag. En als je vandaag bij een harde voorzet een keer bukt, neemt niemand je dat kwalijk….

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

Burgemeester moet dorpshuis Krabbendijke sluiten

Burgemeester moet dorpshuis Krabbendijke sluiten

  • Eens (55%)
  • Oneens (45%)
867 stemmen