Volledig scherm
Paul Compiet is één van de trainers bij de floorballvereniging Jolly-Good in Hulst. „Het is geen dure sport en de spelregels zijn simpel”, zegt hij. © Peter Nicolai

IJshockeyen in Den Dullaert

HULST - Nederland maakte 25 jaar geleden kennis met floorball, een soort ijshockey in de zaal. In Zeeland wordt de vrij onbekende sport in Hulst gespeeld. Dat is te danken aan de Zweed Peter Nilsson uit Zweden, die de sport destijds in de Reynaertstad introduceerde.

Hij verhuisde eind jaren negentig vanwege een baan bij Dow Chemical naar Zeeuws-Vlaanderen en vestigde zich in Hulst. Nilsson liet ouderen in 1999 kennis maken met floorball. Zij spelen nog iedere zondag recreatief.

Gezin

Nilsson schakelde destijds al snel zijn gezin in om het floorball bij de jeugd te promoten. Zijn vrouw Eva begon clinics op scholen te geven en ook zijn twee dochters, die in Zweden floorball speelden, lieten zich niet onbetuigd. Dit alles leidde tien jaar geleden tot de oprichting van de vereniging Jolly- Good. Men sloot zich als enige Zeeuwse club aan bij de Nederlandse Floorball en Uni Hockey Bond (NeFUB). Daar zijn ze volgens Paul Compiet in Hulst best trots op. Al zou de trainer graag zien dat het floorball ook in de rest van Zeeland bekendheid krijgt. ,,Voor zover ik weet, is er nog wel eens een floorballtoernooi in Borssele geweest."

Sticks

Floorball wordt met sticks en een plastic bal met gaatjes gespeeld, in een zaal met boarding en twee doelen. De teams bestaan uit vijf veldspelers en een keeper. Floorball vond zijn oorsprong in Zweden en is een voorloper van het floorhockey in Amerika. Behalve in Zweden is de sport in Tsjechië, Zwitserland en Finland populair. Nederland kent zo'n duizend beoefenaars.

Floorball heeft van alle sporten de meeste affiniteit met ijshockey. Compiet: ,,De keeper draagt beschermende kleding en een helm, maar heeft geen stick. Voor de spelers is het wenselijk om lange kousen te dragen. Dat is nodig, want de bal haalt snelheden van 100 km/uur. Dat komt behoorlijk hard aan als de bal je been raakt."

Degenen, die kennis willen maken met floorball, mogen sticks van Jolly-Food gebruiken. De meeste leden hebben zelf een stick, die al voor 35 euro te koop is. Meer informatie is te vinden op de website www.jolly-good.com.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

Iedere Zeeuw zou een overlevingspakket moeten hebben

Iedere Zeeuw zou een overlevingspakket moeten hebben

  • Eens (60%)
  • Oneens (40%)
869 stemmen