Volledig scherm
Het podium van de Kustmarathon, met rechts Erwin Harmes. © Roeland van Vliet

Grote onbekende Miereczko wint Kustmarathon, Erwin Harmes op podium

videoZOUTELANDE – De Pool Maciek Miereczko (38) heeft de Kustmarathon gewonnen. Na een zware wedstrijd, met veel wind en regen, kwam hij als eerste over de eindstreep in de Langstraat in Zoutelande.

De onbekende Miereczko zat in een kopgroep van vier atleten, met daarin ook de favorieten Erwin Harmes, Mohammed Oumarrir en Hamid El Mouaziz. Zij hadden een flink gat geslagen met de rest van het deelnemersveld. Al snel werd duidelijk dat zij gingen uitmaken wie er in Zoutelande met de zege vandoor zou gaan.

Van het viertal had Middelburger Erwin Harmes de meeste inspanning moeten leveren om zich bij de kop van de wedstrijd te voegen en zich daar te handhaven. Hij haakte pas later aan bij het drietal, werd later weer even gelost na een tempoversnelling van Oumarrir, maar knokte zich daarna weer knap terug.

poll

De Kustmarathon wandelen is ook een topprestatie

  • Eens (86%)
  • Oneens (14%)
1359 stemmen

Voor de overwinning leek de Zeeuw op voorhand echter kansloos, met de Marokkaanse oud-winnaar El Mouaziz en zijn sterke landgenoot Oumarrir ook in de kopgroep. Dat tweetal werd voor de start al genoemd als de grootste kanshebbers. Harmes gold vooral als een gevaarlijke outsider en kwam ook sterk voor de dag.

Sterker nog: met de vuurtoren van Westkapelle in de verte in zicht zette Harmes de aanval in. Hij liet de overige drie achter zich, om in zijn eentje op avontuur te gaan. Met zijn herkenbare grote passen ging de Zeeuw er vandoor, maar zijn poging slaagde niet. Al vrij snel pakten de twee Marokkanen en de Pool hem terug.

Met de laatste kilometers voor de boeg leek Harmes het toch zwaar te krijgen en moest hij lossen. Ook El Mouaziz, één van de topfavorieten, moest het laten lopen. Daardoor gingen Oumarrir en Miereczko er met zijn tweeën vandoor. Zij sloegen al snel een aardig gat met de twee achtergelaten atleten.

Op het laatste stuk strand naar Zoutelande ging Miereczko in de aanval en daarmee besliste hij de wedstrijd. De Pool snelde weg bij Oumarir en zijn voorsprong werd steeds groter. Oumarir liep naar de tweede plek. Daarachter besliste Harmes het gevecht met El Mouaziz om de derde plaats in zijn voordeel.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement