Volledig scherm

Groen licht voor opheffing van Ludo et Emergo

OOSTBURG - Het bestuur van de Oostburgse tennisclub Ludo et Emergo kreeg tijdens een buitengewone vergadering toestemming van de leden om het gesprek aan te gaan met de gemeente Sluis over opheffing van de club.

Verdergaan is geen optie voor het bestuur, bestaande uit voorzitter Ad van Kuijk, secretaris Leo IJzerman en penningmeester Henk Verhage. Van de in totaal 33 leden kwamen er 22 opdagen in de Oostburgse tenniskantine. Net voldoende voor de gekwalificeerde tweederde meerderheid. Eind deze maand is er een tweede ledenvergadering gepland.

Het tennispark van Ludo bestaat uit vier gravelbanen, waarvan er inmiddels twee door voetbalvereniging Oostburg in gebruik zijn genomen ten behoeve van de jeugd. Een schril contrast met de gemiddelde leeftijd van de leden van de tennisclub, die boven de 60 ligt.

Eenhoorntoernooi

Veteranenkampioen Patrick Marteijn (speelsterkte 3 in de dubbel) denkt met weemoed terug aan de tijd dat hij voor Ludo et Emergo uitkwam. ,,Wij speelden destijds in de overgangsklasse, vergelijkbaar met de tweede klasse mixed van nu. Het Oostburgse Eenhoorntoernooi, het oudste van Zeeuws-Vlaanderen, had tot ver buiten Zeeland een grote naam opgebouwd. Jammer dat nu zelfs de hele tennisclub dreigt te verdwijnen.’’

,,Meerdere clubs in West Zeeuws-Vlaanderen hebben echter moeite om het hoofd boven water te houden’’, vervolgt Marteijn. ,,Bij mijn huidige vereniging Tiola uit IJzendijke is het aantal leden gehalveerd tot 130. Dat betekent nog meer vrijwilligerswerk. Doordat het aantal leden daalt, zijn er tenslotte minder financiële middelen uit contributie.”

Vergrijzing

Het Vechthanentoernooi van De Boskreek is ieder jaar een groot succes, maar ook in Breskens is het ledenaantal drastisch teruggelopen. Diverse tennisclubs in Zeeuws-Vlaanderen vergrijzen en kampen met een schrijnend tekort aan jeugdleden. Erelid Lau Oosthoek van STV Gravelsteps relativeert: ,,Voor een vergrijzend dorp als Schoondijke is 130 leden toch een mooi aantal. En met veel jeugdleden onderscheiden we ons van de omliggende tennisclubs.”

Positieve uitzonderingen in Zeeuws-Vlaanderen zijn het Terneuzense Animo (550 leden) en het Aardenburgse Sjef. ,,Wij hebben 270 leden, waarvan zeker 60 uit Vlaanderen en 40 jeugdleden”, aldus voorzitter Jake Trapman van TC Sjef. ,,Ons ledenbestand is al jaren nagenoeg gelijk. Met jaarlijks bijna 300 inschrijvingen is ook het traditionele Kikkertoernooi een stabiele factor.’’

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement