Volledig scherm
© Thinkstock

Duivenmelker Moeliker levert unieke prestatie met nationale titel

OOSTBURG - Met totaal 3091 punten bleef Cees Moeliker uit Tholen alle Nederlandse duivenliefhebbers voor.

Dat betekende dat hij zich officieel Nationaal Hokkampioen jonge duiven mag noemen. Nederland telt ongeveer nog 18000 geregistreerde postduivenliefhebbers. Die focussen zich niet allemaal op de wedstrijden met de jonge duiven, maar het is wel een categorie waar zeer veel aan deelgenomen wordt en waarvan een aantal specialisten dat spelletje tot kunst heeft verheven. Als je in dat speelveld de beste genoemd wordt, is er zeker sprake van een unieke prestatie.

Moeliker beoefent de duivensport louter voor zijn plezier. Hij heeft vijftien koppels vliegduiven en ieder jaar worden er ongeveer 25 tot 30 jonge duiven gekweekt. Met die aantallen word je in duivensportkringen gerekend tot de 'kleine' liefhebbers. Maar dat je daarmee wel groot in daden kunt zijn, heeft Moeliker met deze prestatie zeker bewezen.

De Tholenaar heeft een uitgekiend systeem om zijn duiven extra te motiveren snel naar huis te komen. Doffertjes en duivinnetjes zitten door de week gescheiden van elkaar. Zo behaalde de vakman al vele successen. "Niet de kwantiteit, maar de kwaliteit heeft mij deze titel gebracht", zei hij in alle bescheidenheid.