Volledig scherm
Cor Jansen: ,,Toen ik nog niet getrouwd was, speelde ik elk weekend een toernooi.’’ foto Willem Mieras Wemeldinge Cor Janssen © willem mieras

Cor Jansen was schaakkoning van Zeeland

IN MEMORIAMVLISSINGEN - Stomtoevallig werd Cor Jansen in 1966 international. In Vlissingen werd de toen traditionele schaakinterland Nederland-Engeland gespeeld. Twee Oranje-spelers misten de start van de wedstrijd. De één was ziek, de ander had zich verslapen… En dat zorgde voor een probleem.

Toen de vice-voorzitter van de schaakbond Zeeuws kampioen in Vlissingen Cor Jansen ontwaarde in het publiek, schoot hij hem aan met het verzoek of hij als invaller wilde optreden. De ‘ja’ kwam eerder uit de mond van Jansen dan de vraag was gesteld.

Jansen, in die tijd in zijn prime, kweet zich voorbeeldig van zijn taak. Hij scoorde als eerste Nederlander een vol punt in de interland. Het tekende de potentie van de in Waterlandkerkje geboren schaker. Maar de tijd om zich fulltime op de sport te richten gunde hij zich niet. ,,Ik doe het voor mijn plezier.’’

Deze week overleed Jansen in Goes, op 79-jarige leeftijd. Zijn veertien Zeeuwse titels zijn ongeëvenaard. Tussen 1963 en 1975 pakte hij er tien; bij de drie die hij miste, deed hij niet mee. Tussen eind 1961 en begin 1964 was hij tweeënhalf jaar ongeslagen in officiële partijen.

Nog meer wapenfeiten: in 1968 won hij het kandidatentoernooi in het correspondentieschaken (schaken per brief). Hij mocht daardoor meedoen aan het WK. In datzelfde jaar won hij het Open NK, tot nu toe als enige Zeeuwse speler, hoewel Koen Leenhouts deze week akelig dichtbij kwam.

Groot schaker

Cor Jansen was een echte liefhebber. ,,Jansen heeft blijk gegeven een groot schaker te zijn’, vertelde de rebelse grootmeester Jan-Hein Donner na Jansens bijzondere interlanddebuut in Vlissingen. ,,Maar hij heeft kennelijk geen ervaring in het spelen van afmattende partijen. Daarvoor heeft hij in Zeeland geen tegenstand van betekenis genoeg.’’

Dat bevestigde Jansen na zijn vijfde Zeeuwse titel: ,,Het gaat eigenlijk te makkelijk.’’ Maar hij voelde zich niettemin senang achter de Zeeuwse borden. In zijn wekelijkse schaakrubriek in de PZC kon hij tussen 1973 en 2010 (!) zijn schaak-ei helemaal kwijt. Hij schreef er naar eigen telling zo’n 1900 en ze werden ook buiten Zeeland hooglijk gewaardeerd.

Typerend voor deze Zeeuwse schaakkoning is een anekdote uit 1987. Hij speelde een simultaan in Sint-Maartensdijk. In één van de laatste partijen stond hij straal verloren. Zijn tegenstander maakte echter een fout, waardoor Jansen plots gewonnen stond. Toen bood zijn tegenstander remise aan. Jansen nam het aan. ,,Omdat hij zo goed gespeeld had.’’

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Aartsrivalen zijn nu een eenheid
    PREMIUM

    Aartsriva­len zijn nu een eenheid

    UTRECHT - Met een geslaagd jubileumfeest nog vers op het netvlies komt het bestuur van zwem- en polovereniging De Zeeuwse Kust (DZK) samen in het Vlissingse strandpaviljoen Panta Rhei. Met uitzicht op de Westerschelde en onder het genot van een lekkere hap worden de lopende en komende zaken doorgenomen. Het zeskoppige bestuur heeft nog voldoende te bespreken, maar als men terugblikt op de eerste vijf levensjaren van de vereniging overheerst tevredenheid. ,,Er zijn wel de nodige strubbelingen geweest, maar zowel sportief als financieel gaat het onze vereniging nu voor de wind’’, zegt voorzitter Betinho de Voogd.