Volledig scherm
Manuel Colsen van Het Witte Paard. © Peter Nicolai

Clubhelden: 'Schaker maakt hele tijd keuzes'

SAS VAN GENT - Een aantal jaar geleden greep schaakvereniging Het Witte Paard uit Sas van Gent terug naar het verleden. ,,Destijds hadden we nog maar vijf jeugdleden", herinnert Manuel Colsen zich. ,,Dat kwam doordat we niet meer op scholen actief waren rondom de stad."

Colsen is onder meer vicevoorzitter, secretaris en jeugdleider van de schaakclub. Sinds men weer lesgeeft buiten de club, is het aantal jeugdleden toegenomen tot zeventien.

Leuk

Het 'schaakonderwijs' dat HWP verzorgt, verspreidt zich over heel Zeeuws-Vlaanderen. ,,Door de lessen bezoeken sommige kinderen onze vereniging. Of ze zoeken een club in de buurt. Buiten het feit dat de lessen een positief effect hebben op ons ledenaantal, vinden de leerlingen het vooral leuk. Sommigen pakken ook tussen de middag het schaakbord om een potje te spelen."

Colsen, tevens teamleider van HWP 5, kwam op zijn twaalfde in contact met de schaaksport. ,,Voorheen had ik er niets mee. Door mijn broer en een toenmalige jeugdvriend raakte ik enthousiast. Je leert vooruit denken en plannen. Een schaker moet voortdurend keuzes maken. Dat sluit perfect aan op het dagelijks leven."

Door een tekort aan jeugdleiders werd Colsen in 1997 gepolst of hij de jongste leden wilde ondersteunen. De inwoner van Groede gaf zijn jawoord en is nog altijd actief.

Overzicht

De lessen in Sas van Gent zijn elke vrijdagavond. ,,Het eerste gedeelte bestaat uit theorie. In deel twee worden er wedstrijden gespeeld. Je ziet bij beginnelingen vaak dat ze overzicht missen. Ze proberen zo veel mogelijk stenen te slaan. Pas later begrijpen ze het echte doel: de koning uitschakelen."

Diverse Zeeuws-Vlamingen hebben onder de vleugels van Colsen hun eerste schaakstenen gezet. ,,Ontwikkeling waarnemen is het mooiste. Het is de bedoeling dat de leerling uiteindelijk de meester verslaat. Als dat te vaak gebeurt, moet ik me echter wel afvragen of ik een geschikte docent ben", besluit hij grappend.