Volledig scherm
Voorzitter Bram van Gilst van Dart vereniging Duiveland. © Dirk-Jan Gjeltema

Clubhelden: 'Darts vergt veel concentratie'

OOSTERLAND - Het is een eeuwenoude discussie. Is darts een sport of niet? Bram van Gilst (39), voorzitter van Dart vereniging Duiveland, denkt van wel. "Om een lange partij door te komen, moet je scherp en getraind zijn. Mannen als Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld bedrijven topsport."

De laatste jaren is de liefde voor de dartsport bij Bram van Gilst enorm gegroeid. "In het verleden gooide ik weleens een pijltje, maar ik was nooit zo competitief ingesteld."

In mei 2013 werd Dart vereniging Duiveland opgericht. De club is gehuisvest in Oosterland, de woonplaats van Van Gilst. "Door mijn werk ben ik pas later betrokken geraakt bij de club. Het is enorm gezellig. In 2015 nam ik het stokje van de toenmalige voorzitter over. Ik heb daar niet lang over getwijfeld."

Leefbaarheid

Dart vereniging Duiveland heeft nu 21 leden: twintig mannen en één vrouw. "De meeste leden hebben gevoetbald, maar zijn vanwege andere interesses of blessures gestopt. Het grootste deel kent elkaar vanuit het verleden, het zijn vrienden. Samen een pijltje gooien is goed voor de leefbaarheid in het dorp."

Van Gilst is één van de vrijwilligers die het voortouw neemt binnen de club. "Ik houd me bezig met de aankleding van het clubgebouw, barzaken, algemene zaken en het organiseren van toernooien. Soms ben ik een hele avond bezig met darts. Het thuisfront reageert hier wisselend op", lacht de Oosterlander.

Zweepslag

Ook gooit Bram van Gilst zelf een pijltje. "Sinds dit seizoen spelen we competitie bij de Zeeuwse Darts Federatie (ZDF). Door een zweepslag in m'n kuit heb ik een tijdje niet kunnen darten. Voor de beker moesten we onlangs tegen een eredivisieteam. Dat wilde ik graag meemaken. De pijn zorgde wel voor een gebrek aan concentratie. We verloren met 11-2, maar we speelden wel een goede wedstrijd."