Volledig scherm
De Goesenaar is betrokken bij de kantine, schoonmaak van de kleedkamers en het sorteren van de tenues. © Marcelle Davidse

Clubhelden: Bram Bouwense zit bij SSV'65 nooit stil

GOES - Bram Bouwense (75) loopt al sinds 1967 rond bij SSV'65, maar zag nog nooit een volledige wedstrijd.

Nog niet zo langgeleden kwamen de reserves van Hoek op bezoek bij SSV'65 in Goes. De doelman van de bezoekers was opzoek naar erelid Bram Bouwense. ,,Hij vroeg aan me of ik hem nog herkende", vertelt Bouwense in de bestuurskamer van zijn club. ,,Zijn gezicht kwam me erg bekend voor." Hij wijst naar een aantal foto's in de kamer. ,,Toen hij zijn naam zei, wist ik wie het was. Hij staat hier nog op een elftalfoto."

Diverse mensen passeerden de revue bij SSV'65 sinds de oprichting in 1965 en nu. Eén persoon loopt er echter al sinds jaar en dag rond: Bram Bouwense. ,,Toen ik in Goes ging wonen, raakte ik bevriend met iemand uit de straat. Hij voetbalde bij deze vereniging. Via hem ben ik in contact gekomen met de club."

De in Colijnsplaat geboren clubman had in het verleden niets met voetbal. ,,In die tijd was dat bij sommige gezinnen niet aan de orde vanwege de kerk. Ik had duiven en was lid van een duivensportvereniging. Pas na mijn twintigste ging ik voetballen. Twee jaar lang speelde ik bij Colijnsplaatse Boys. Omdat ik geen hoogvlieger was en mijn huidige vrouw in Kamperland woonde, vertrok ik naar De Bevelanders."

Verenigingswezen

Ook bij SSV'65 kon Bouwense geen potten breken als voetballer, maar daar was het hem ook niet om te doen. Het gaat de Goesenaar om het verenigingswezen.

Bouwense stopte als vijftiger in 1981 met de balsport. ,,In dat jaar hebben we de kantine en kleedkamers gebouwd met zo'n veertig vrijwilligers. Ik werkte destijds als timmerman. Ik had er dus 'verstand' van. Tijdens trainingen vroegen mensen me om advies of ze zochten naar bepaalde spullen. Daarom ben ik gestopt."

Sinds dat moment zet de ras SSV'er zich dagelijks in voor zijn club. De nu 75-jarige Goesenaar zorgt zo'n beetje voor alles rondom de vereniging. Hij is betrokken bij de kantine, schoonmaak van de kleedkamers, het sorteren van tenues en trainingspakken, de ballen en het onderhoud. ,,Ik ben hier elke dag tussen 10.00 en 11.30 uur. Om 13.00 uur ga ik weer terug naar het sportpark, blijf ik nog twee uurtjes. Elke zaterdag ben ik er van 7.30 tot 19.30 uur."

Scheenbeschermers

Bouwense houdt van het spelletje en de gezelligheid. Diverse familieleden hebben door hem het clubvirus te pakken gekregen. Zijn kleinzoon Luuk van Gilst keept bijvoorbeeld in het eerste elftal. Gek genoeg zag het manusje-van-alles nog nooit een volledige wedstrijd van hem. ,,Natuurlijk kijk ik altijd even, maar ik ben voortdurend in de weer. In de rust moet de thee klaarstaan voor beide ploegen en de scheidsrechter. En als ik even niets te doen heb, komt er altijd wel iemand die op zoek is naar zijn of haar scheenbeschermers."

Ook tijdens de winter- en zomerstop is Bouwense geregeld op de club. ,,Afgelopen zomer heb ik nog tweehonderd ballen nagekeken. Zolang mijn gezondheid het toelaat, ga ik ermee door. Net zoals met het mede-organiseren van het jeugdkerstzaalvoetbaltoernooi in het Omnium in Goes. Ik wil deze club blijven helpen."