Volledig scherm
Petra de Witte sinds haar vijfde lid van Hygiäe en is inmiddels al zo’n vijftien jaar voorzitster. © Ruben Oreel

Clubhelden: Betrokkenheid is het toverwoord

WESTKAPELLE - Ondanks slepende fysieke ongemakken is Petra de Witte (48) altijd actief gebleven bij gymvereniging Hygiëa. Gymnastiekvereniging Hygiëa is met ongeveer 275 leden een begrip in Westkapelle.

Desondanks blijft de naam nog altijd een flink obstakel voor de dorpsbewoners, weet voorzitster Petra de Witte. ,,Westkapellaars spreken de 'g' uit als een 'h' en de 'h' als een 'g'. Dat levert bij deze benaming een hoop gedoe op", lacht De Witte.

De inwoonster van het Walcherse dorp is sinds haar vijfde levensjaar lid van de club en is inmiddels zo'n vijftien jaar voorzitster. ,,Alle meisjes werden lid in die tijd. Omdat ik het leuk vond en goed kon, ben ik doorgegaan met de sport. Tegenwoordig is het iets minder vanzelfsprekend om voor gymnastiek te kiezen, al zijn er nog altijd veel aanmeldingen. De meeste kinderen in onze omgeving doen vaak twee sporten. Naast bijvoorbeeld hockey of voetbal, kiezen ze voor dans of turnen."

Hygiëa is er voor alle niveaus en leeftijden, stelt De Witte. De vereniging verzorgt onder meer peutergym, gym voor vijftigplussers, turntrainingen voor meisjes en jongens, verschillende vormen van dans en pilates. Deze globale greep van het aanbod laat de veelzijdigheid van de club zien, concludeert de voorzitster.

Mooie mix

De turntak opereert alleen regionaal. ,,Landelijke wedstrijden spelen zich af op verschillende niveaus. Onze vereniging kiest ervoor om iedereen toe te laten. Sommige turnsters doen het puur voor hun plezier, maar bezitten niet veel talent. Anderen juist wel. Dat maakt het een mooie mix." Als voorzitster is De Witte betrokken bij alle onderdelen binnen de vereniging. ,,Ik ga vaak kijken of alles leuk en goed verloopt. Bovendien is het belangrijk om je gezicht te laten zien. Mensen moeten weten bij wie ze terecht kunnen als er iets speelt. Ze moeten niet alleen je naam kennen, maar ook de persoon zelf."

Naast haar bestuurlijke functie is De Witte, in het dagelijks leven werkzaam als vertegenwoordiger, ook trainer. Dat doet ze al vanaf haar vijftiende. ,,Het enthousiasmeren van kinderen is geweldig. Als de oefeningen dan nog lukken ook, is dat helemaal leuk. Veel kinderen die ik begeleidde, zijn nog altijd betrokken bij Hygiëa. Diverse trainsters heb ik in het verleden zelf lesgegeven. Daar zie ik soms dingen van mezelf in terug. Iemand zei laatst over zichzelf: 'Het lijkt net alsof ik jou hoor praten'."

Door een vervelend pechgeval heeft De Witte haar actieve turnactiviteiten vaarwel moeten zeggen. ,,Tijdens de jaaruitvoering in 2007 kwam ik verkeerd terecht na een trampolinesprong. In het ziekenhuis constateerden ze dat er niets was gebroken. Op krukken keerde ik terug naar de uitvoering. Hoewel het mee leek te vallen, heb ik er nog jarenlang mee gesukkeld."

Afhankelijk

Er bleken fouten gemaakt in het ziekenhuis in Vlissingen, vertelt De Witte. ,,Ik ben ongeveer drie jaar lang afhankelijk geweest van anderen, omdat ik niet kon lopen, fietsen en autorijden. Vervolgens heb ik vier operaties ondergaan. Ik wist al snel dat ik niet meer kon turnen. Dat heb ik vrij direct geaccepteerd. Ik ben erachter gekomen dat ik positief in het leven sta. Ik ben dankbaar dat ik überhaupt weer kan lopen."

Ook in die periode was De Witte vaak in de gymzaal te vinden. Een aantal activiteiten kon ze destijds niet uitvoeren, maar dat werd intern opgevangen. ,,Er staan bij ons altijd mensen klaar om het werk van een ander over te nemen. Laatst ervoer ik dat opnieuw, toen een privésituatie zich voordeed. Dat was heel fijn. Die betrokkenheid is misschien wel de kracht van onze vereniging. We kunnen altijd van elkaar op aan."