Volledig scherm
David, Stefan en Michel Schrier (van links naar rechts) net na de finish van de Kustmarathon. © Roeland van Vliet

Broers komen stuk voor stuk de man met de hamer tegen

ZOUTELANDE - De Vlissingers Michel, Stefan en David Schrier zien het laatste stuk allemaal af. Ze finishen tussen de 3.15 en de 3.44 uur.

Net na de finishlijn in de Langstraat van Zoutelande stond David Schrier. Hij voelde met een vertrokken gezicht aan zijn pijnlijke been, maar had de Kustmarathon redelijk goed verteerd. In 3.15 uur. Zijn broer Michel was ook al binnen en zat in de grote tent voor de atleten uit te puffen. "Hij kwam net na mij aan." Nu was het alleen nog wachten op nummer drie. "Ik maak me een beetje zorgen om Stefan. Die kreeg het als eerste van ons moeilijk. Ik had hem eigenlijk al binnen verwacht."

Idee

Het idee voor het samen meedoen aan de Kustmarathon kwam van de 34-jarige Stefan. Hij basketbalde lange tijd op hoog niveau bij BC Vlissingen, maar zette daar twee jaar geleden een punt achter. Ongeveer een jaar geleden begon hij zich op het hardlopen te richten en besloot hij mee te gaan doen aan de bekendste en voornaamste hardloopwedstrijd van Zeeland.

Michel (36) werd daardoor ook weer enthousiast. Hij was een goede hardloper, maar had er ",geen trek in" om na 2012 zijn carrière voort te zetten. "Ik had toen een persoonlijk record staan op de halve marathon van 1.07 uur. En ik had net in de marathon van Rotterdam een tijd van 2.28 gelopen. Ik kreeg toen door: áls ik nog een stap wilde maken, moest ik nóg meer trainen. Dat zag ik niet zitten. Toen ben ik het dus rustiger aan gaan doen. Ik loop nu alleen nog voor de fun."

Samen

Uiteindelijk vond ook David (31) het mooi om aan te haken. Hij voetbalde lange tijd – bij Zeeland Sport – en begon daarna met hardlopen. Hij liep al meermaals de Kustmarathon, waarvan eentje (in 2012) samen met Michel. Na wat blessureleed trok de jongste van de drie zich ook weer op gang. Vooral ook omdat de gedachte van samen meedoen zo aanlokkelijk was.

De broers trainden met z'n drieën en liepen ook samen wedstrijden om zich te testen, zoals de Halve van Westenschouwen. "Ik had de laatste tijd wel gezien dat David erg sterk was", zei Michel. "Het verbaast me dus niet dat hij vandaag als eerste finishte." David: "Maar Stefan was ook goed bezig. Daarom had ik niet gedacht dat hij er veel langer dan wij over zou doen."

Achterstand

De drie liepen van Burgh-Haamstede tot het einde van de Stormvloedkering bij elkaar in een groepje. David: "Op een gegeven moment keek ik om en zag ik dat Michel en Stefan wat op achterstand lagen." Michel: "Stefan en ik zijn toen nog een tijdje samen gebleven. Maar toen we bij de Piraat het strand af kwamen, kreeg hij het steeds moeilijker. Toen gaf hij aan dat ik maar zelf verder moest gaan."