Volledig scherm
Patrick Tolhoek in actie tijdens een les in Kapelle. © Johan Van Der Heijden

Bij Patrick Tolhoek kan iedereen op zijn of haar eigen niveau trainen

VideoKAPELLE - Meten is weten. Een cliché dat bij weinig sporten zo concreet toepasbaar als in het fietsen. ,,Je kunt hier in de training direct zien of je goed bezig bent’’, zegt Patrick Tolhoek, die gebruikt maakt van zeer geavanceerde meetapparatuur voor indoor cycling.

Terwijl ze zich dankzij de levensgrote videobeelden op de Muur van Huy wanen, dansen 36 mannen en vrouwen op het ritme van We Will Rock You op hun pedalen. Met zijn kenmerkende gedrevenheid pusht instructeur Patrick Tolhoek (52) zijn spinningklas nog maar eens om een tandje bij te schakelen. Iedere fietser is gekoppeld aan het systeem dat aan de hand van grafiekjes op het scherm aangeeft in welke trainingszone iemand zich bevindt.

,,De beleving met video’s en muziek is een belangrijk aspect tijdens de lessen, maar uiteindelijk draait het allemaal om de cijfers op je metertje’’, vertelt Tolhoek. ,,Daardoor kan iedereen, van profwielrenners tot ongetrainde personen, hier optimaal trainen. Een snellere manier om aan je conditie te werken ga je niet vinden.’’

Tekst gaat verder onder de video

Na negen jaar als spinninginstructeur actief te zijn geweest bij Fitland in Goes maakte Tolhoek dit jaar de overstap naar Kapelle. ,,Ik heb het in Goes altijd goed gehad en verander niet zo snel van werkgever. Wat dat betreft ben ik redelijk conservatief, maar de uitdaging die me hier geboden werd kon ik niet laten liggen’’, doelt de voormalig profwielrenner en olympisch mountainbiker op de vrijheid die hij in Kapelle kreeg om zelf het trainingssysteem en de klimaatbeheersing voor de splinternieuwe spinninghal uit te zoeken.

Zoektocht

Dat heeft Harold Schipper, eigenaar van het indoorsportcomplex, geweten. Na een uitvoerige zoektocht door den lande kwamen Tolhoek en Schipper terug met het beste dat ze konden vinden. Dankzij een fikse investering is de Indoor Cycling Kapelle, die eind september werd geopend door Patricks zoon Antwan Tolhoek, direct uniek in Zuidwest-Nederland.

Volledig scherm
De 'leerlingen' van Patrick Tolhoek zien af tijdens het indoor cycling. © Johan Van Der Heijden

,,Het Stages-systeem waar we mee werken meet direct het vermogen van de fietser’’, legt Tolhoek uit. ,,Iedere deelnemer heeft eerst zijn of haar eigen omslagpunt of FTP (Functional Threshold Power) bepaald door middel van een test. Bij elke trap wordt precies gemeten hoeveel kracht de fietser levert, bij welke hartslag, snelheid en trapfrequentie. De fietser kan het aflezen op een computertje dat aan het stuur is bevestigd. Op het grote scherm kun je aan de hand van de zones, die ieder een eigen kleur hebben, zien of je goed of fout zit en daar direct op anticiperen. Omdat alles op jouw persoonlijke vermogen en FTP/omslagpunt is afgestemd, kan iedereen in dezelfde les op zijn of haar eigen niveau trainen.''

Lees het hele interview met Patrick Tolhoek woensdag in de PZC, de digitale krant of via Blendle 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

Zwarte Piet heeft geen toekomst

Zwarte Piet heeft geen toekomst

  • Eens (12%)
  • Oneens (88%)
2570 stemmen