Volledig scherm
Jesper Jobse probeert te scoren bij een domonstratie in Goes, in de zomer van 2014. © Johan van der Heijden

Basketbal: Vlissinger Jesper Jobse naar WK drie tegen drie

AMSTERDAM - De uit Vlissingen afkomstige basketballer Jesper Jobse doet vanaf volgende week mee aan het wereldkampioenschap drie tegen drie in China. Hij speelde in het reguliere basketbal jarenlang op het hoogste niveau bij het Zwolse Landstede, maar kwam ongeveer drie jaar geleden in aanraking met het drie tegen drie-basketbal.

Sindsdien is hij verkocht. ,,Ik ben erin gerold en mijn passie voor de sport is daardoor de laatste jaren alleen nog maar gegroeid'', vertelt hij.

Het drie tegen drie-basketbal is nog vrij nieuw en totaal niet te vergelijken met het grote basketbal. ,,Zie het een beetje als volleybal en beachvolleybal. Dat zijn min of meer ook dezelfde sporten, maar toch heel erg verschillend'', zegt de 32-jarige Jobse, die recent met Oranje al derde werd op het EK. ,,Bij een echte basketbalwedstrijd zit je zo twee uur in de zaal. Maar wij spelen allemaal kleine wedstrijdjes, van zo'n twintig minuten.''

Olympisch

Het WK winnen, zou natuurlijk mooi zijn. Een droom misschien wel. Maar Jobse kijkt ook alvast verder dan het toernooi in China. ,,In juni volgend jaar horen we of de sport olympisch wordt. Het zou toch geweldig zijn als ik in Tokio op de Olympische Spelen kan staan'', zwijmelt hij alvast een beetje weg. ,,In ieder geval wil ik nog lang bij het drie tegen drie-basketbal betrokken blijven. Als speler of in een andere functie."