Volledig scherm
© Thinkstock

Atletiek: plannen voor marathon in Zierikzee

ZIERIKZEE - Zeeland krijgt in 2019 zeer waarschijnlijk een vierde marathon. De plaats van handeling wordt Zierikzee. ,,Het is dan 800 jaar geleden dat Zierikzee stadsrechten kreeg.

Dit is één van de manieren om dat te vieren", vertelt Cor Muller, aan wiens brein het idee ontsproten is.

Muller is de man achter Sportpromotion Zeeland, dat al verantwoordelijk is voor veel atletiekevenementen op Schouwen-Duiveland. De Trail by the Sea, zondag gehouden, is er daar eentje van. ,,Over drie jaar willen we uitpakken", zegt de 78-jarige inwoner van Renesse. ,,We zijn nu al vier maanden bezig om andere partijen erbij te betrekken. Ik zou graag zien dat dit initiatief hier op het eiland zo breed mogelijk gedragen wordt."

Het plan is om vanuit één van de buitenlandse zustergemeenten van Schouwen-Duiveland de stadsrechten op een sportieve wijze - fietsend of lopend in estafette - naar Zierikzee te brengen. Muller: ,,De laatste 42 kilometers van die tocht vormen dan onze marathon. Daar kunnen dan 800 mensen aan meedoen. En een dag later willen we ook een wandelevenement houden voor 800 mensen."

Zeeland heeft al de Kustmarathon (sinds 2003), de Marathon van Zeeuws-Vlaanderen (sinds 2009) en de lange Trail by the Sea (sinds 2015). Of de marathon in Zierikzee na 2019 een blijvertje wordt, kan Muller nog niet zeggen. ,,Maar wie weet. Als we erin slagen om meteen 800 deelnemers te krijgen, is er waarschijnlijk wel animo genoeg om ook door te gaan."