Volledig scherm
Kritische belangstellenden voor informatie over plan Perkpolder, bij Jeroen van den Bossche van grondleverancier Hens. © Camile Schelstraete

Zorgen wegnemen op informatieavond Perkpolder: 'Geloof je het zelf?'

HULST - Jeroen van den Bossche komt woensdagavond adem tekort. Nee, hij kan nog niet vertellen waar grondverzetbedrijf Hens de grond vandaan haalt voor de ophoging van de westelijke Perkpolder, voor de aanleg van een golfbaan. Hoe hard verontruste omwonenden het ook proberen. 

"Ik weet niet waar wij voor een project dat over twee jaar begint, grond vandaan halen. Het ligt eraan waar op dat moment aanbod is", probeert hij woensdag omwonenden tijdens de informatieavond in het Hulster stadhuis gerust te stellen. Dat gaat er niet bij iedereen in. "Geloof je het zelf?", kaatst een omwonende terug.

De bewoners zijn sympathisanten van de in grote getale aanwezige stichting Schone Polder, die tegen ophoging met industrieklasse 1-grond strijdt. Die discussie van de laatste maanden is aan Hens voorbij gegaan. "Dagelijks voeren wij vijf-tot tienduizend ton kuub grond naar Nederland. We weten dat onze grond goed is. Volgens mij is de benaming 'industrie' verwarrend. Mocht je nu stalen nemen in Perkpolder op een akker die te veel bemest is, krijg je ook industrieklasse." Ook een vertegenwoordiger van SMA Advies moet letterlijk de blaren op zijn tong praten. "De grond is al gekeurd voor hij vervoerd wordt en zal tijdens de ophoging drie keer per week gecontroleerd worden." 

Charles Heiszler, bestuurslid van Schone Polder, hoort het van een afstand aan. "Het klinkt allemaal mooi." Vrouw Ingrid haast zich te zeggen dat de stichting niet pertinent tegen plan Perkpolder is, maar een andere invulling wil. "We willen meedenken over een goed plan." Hun plan uit 2008 vinden ze een goed voorbeeld.  Daarin is het project kleinschaliger, met wandel-, fiets- en kanoroutes. De Heiszlers overhandigden dat plan woensdag nogmaals, symbolisch, aan wethouder Frank van Driessche. "Dit plan bleek toen onhaalbaar", aldus de verantwoordelijk wethouder. "Er waren geen kostendragers in opgenomen. Ik zal het voorleggen aan het college en de gemeenteraad. We zijn in ieder geval blij dat mensen meedenken." Over de informatieavond was hij tevreden. "We hadden het misschien zelfs eerder moeten doen."

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement