Zo ziet de Nieuwe Sluis bij Terneuzen er nu uit

TERNEUZEN - Het projectbureau Nieuwe Sluis heeft recente dronebeelden vrijgegeven van het bouwterrein van de Nieuwe Sluis bij Terneuzen op YouTube.

Met de drone zijn opnames gemaakt vanaf de bouwput voor het buitenhoofd tot en met het binnenhoofd van de Nieuwe Sluis, vanaf de Westerschelde richting het Kanaal Gent-Terneuzen. Duidelijk is te zien dat de tot elf meter onder Normaal Amsterdams Peil (NAP) met kranen, dumpers en bulldozers droog ontgraven bouwput voor het buitenhoofd inmiddels vol water is gezet. Dat is vorige week gebeurd.

Ponton

De opbouw van een ponton naast de put is begonnen. De ponton zal later met kranen op het water van de bouwput worden geplaatst, waarna het nat ontgraven tot vijfentwintig meter beneden NAP kan beginnen. Vervolgens zal een drie meter dikke vloer van onderwaterbeton worden gestort, waarna de bouwput weer kan worden leeggepompt. In het buiten- en binnenhoofd van de Nieuwe Sluis komen de sluisdeuren en de constructies om de deuren die kunnen bewegen.

Na de beelden van het buitenhoofd volgen opnames van de sluiskolk, de in aanbouw zijnde bodemroosters voor het transporteren van water in en uit de sluis én tot slot het terrein waar wordt gewerkt aan het binnenhoofd aan de kanaalzijde. Dat moet nog worden ontgraven. Het verschil in bouwtijd tussen het buiten- en binnenhoofd is zo'n drie maanden.

De Nieuwe Sluis moet eind 2022 gereed zijn voor gebruik en wordt net zo groot als de sluizen in het Panamakanaal, namelijk 427 meter lang, 55 meter breed en 16,44 meter diep.

Volledig scherm
. © Rijkswaterstaat