Volledig scherm
De ideale plek voor jurylid Jos de Block: de molenberg aan Groenendijk. © Camile Schelstraete

Zo'n praalwagen jureren, dat is zo simpel niet

KLOOSTERZANDE - Het is het hoogtepunt van het leutfeest in Kloorianenland - ofwel Kloosterzande. Dertien grote praalwagens en tientallen loopgroepen trekken dinsdag voorbij aan het massaal opgekomen publiek. De jury heeft de handen eraan vol.

Vooral de zes Kloosterse wagens trekken in eigen huis alles uit de kast om zich, vaak na maandenlange voorbereiding, zo goed mogelijk te presenteren. Want winnen in je eigen leutdorp en daarbij de concurrentie de loef afsteken, dat betekent als bouwclub een jaar flink wat aanzien.

De vijf juryleden die zich over de praalwagens buigen, hebben het niet gemakkelijk. Jurylid Jos de Block bekijkt samen met Marco Drubbel de optocht vanaf het hoogste punt bij de molen aan Groenendijk. De Block: "Hier zie je de wagens aankomen en om de bocht ook weer verder trekken. Dit is dus een prima punt om te jureren."

Volgorde

De Block beoordeelt al meer dan tien jaar de Kloosterse stoet. "Vooraf nemen we de deelnemers door en ook de volgorde in de optocht. We beoordelen onder meer het idee achter het bouwwerk, de afwerking, de actie van de loopgroep, de muziek, de interactie met het publiek en de bewegende onderdelen." 

Na afloop leggen de juryleden hun rapporten bij elkaar. De puntenwaardering van één tot en met tien, ook met halfjes, moet uiteindelijk de doorslag geven voor de eindbeoordeling. Worden De Prutsers de winnaar, met thema Hawaï, of De Sukkeljèrs, die de post op de mat bezorgen? Misschien De Boelies, die carnaval met de Arabieren vieren, of de Zuipcilinders met Schots en Sgayf? Of toch de Knosseljèrs, met Indiana Jones in de rimboe, of wellicht de Snotkokers die naast bouwen ook eigen bier brouwen? 

Spannend is het zeker in zaal De Linde als prins Ginus van de Kloorianen het verlossende woord geeft. Uiteindelijk blijken De Snotkokers de meeste punten in de wacht te hebben gesleept, voor de Boelies en de Knosseljèrs.

De overige uitslagen:

Buitenwagens: 1. De Mutsen (Mutscoin); 2. De Krabbekokers (wij zijn op stoom) 5. De Polderjongens (kermis op Klooster);

Loopgroepen tot en met 3 personen: 1. Draai eens mee; 2. Lapdans; 3. Suikerspinkraam;

Loopgroepen 4 tot en met 8 personen: 1. Light, camera, action;2. Heel Holland kakt ;3. Monstertruck;

Loopgroepen 9 personen en meer: 1. High tea party, vette pret; 2, Parachutisten; 3. We kleuren den optocht;

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement