Volledig scherm
© Guido van der Heijden

Ziekenhuis Knokke boos en verbaasd over uitbreiding spoedzorg in Oostburg

OOSTBURG - Het bestuur van ziekenhuis Zeno in Knokke snapt niet dat ZorgSaam zonder overleg de afdeling spoedzorg in Oostburg uitbreidt. In een boze brief spreekt het ziekenhuisbestuur van protectionisme en halve oplossingen.

De brief aan het college en en de gemeenteraad in Sluis volgt op een rapport van ZorgSaam en huisartsenorganisatie Nucleus over de spoedzorg in West-Zeeuws-Vlaanderen. Dat werd onlangs naar de Sluise gemeenteraad gestuurd. De spoedzorg wordt nog dit jaar uitgebreid, onder andere met meer mogelijkheden voor spalken, gipsen en het maken van röntgenfoto's. Patiënten hoeven daardoor minder vaak te worden doorverwezen naar Terneuzen. 

In de begeleidende brief van B en W aan de gemeenteraad wordt aangegeven dat dit besluit genomen wordt ‘om de concurrentie met de spoedeisende zorg in Knokke beter te kunnen doorstaan’. En daar snappen ze bij Zeno niets van, schrijven directie, Raad van Bestuur en de afdeling spoedgevallen in een brief aan het Sluise gemeentebestuur. Zeno wijst erop dat onlangs nog is gesproken met wethouder Jack Werkman van de gemeente Sluis en ZorgSaam-directeur René Smit. “In dit gesprek hebben wij bezien of samenwerking en elkaar versterken mogelijk is.” Dat ZorgSaam nu wel wil concurreren, roept dus heel wat vragen op, staat in de brief. “Protectionisme en halve oplossingen zijn echt niet de goede manier om de best mogelijke kwalitatieve gezondheidszorg te leveren.”

Het stuit de Vlamingen ook tegen de borst dat ze niet zijn ingelicht over de plannen. De directie moest dat vernemen van een West-Zeeuws-Vlaamse werknemer, waarna het Knokse ziekenhuis zelf is gaan struinen op de website van de gemeente Sluis. “Het verbaast ons ten zeerste dat wij langs deze ongebruikelijke weg kennis moesten nemen van deze notitie.” Dat het Zeno genoemd wordt, maar niet is betrokken of ingelicht, ‘is een storende gewaarwording’, zeker omdat het ziekenhuis in Knokke z’n best doet ook veel West-Zeeuws-Vlamingen van goede zorg te voorzien.

Volgens Margaret Lafort, woordvoerster van ZorgSaam, ligt het genuanceerder. “We doen dit niet om te concurreren. We moeten deze stap simpelweg zetten om de spoedzorg vanuit Oostburg te blijven garanderen.” In de notitie legt ZorgSaam ook uit dat de afdeling op de huidige wijze niet kan blijven bestaan. Gezien het aantal bezoekers en toeristen in de streek zou de spoedzorg meer mensen moeten ontvangen dan nu het geval is. Dat komt doordat veel mensen kiezen voor de spoedzorg in Knokke – ook als ze in Oostburg terecht zouden kunnen. Door uitbreiding van de service hoopt ZorgSaam meer mensen te trekken.

Het AZ Zeno wil graag in gesprek met de gemeente Sluis en ZorgSaam over de situatie.  

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement