Volledig scherm
© stock.xchng

Zelzate stuurt weer jonge werkzoekenden naar opleiding glastuinbouw

WESTDORPE - Grensgemeente Zelzate adviseert jonge werklozen een opleiding te volgen in het Voorlichtings- en Opleidingscentrum (VOC) voor de glastuinbouw bij Westdorpe. Het gemeentebestuur van Zelzate liep al enkele jaren met dat plan rond en zet het nu door. Met het project wordt gepoogd de hoge jeugdwerkloosheid terug te dringen.

Bij de start van de glastuinbouw en het VOC - in 2008 - was het de bedoeling dat werklozen uit de hele Kanaalzone zouden worden opgeleid voor de kassen. In de praktijk bleek dat maar een klein aantal 'afgestudeerden' daadwerkelijk in de kassen aan de slag ging. Het gros van de opgeleiden vond werk in andere sectoren. Dat hield onder meer verband met het behalen van de certificaten Basis Veiligheid (VAC) en het Heftruckrijden.

De laatste jaren werden nauwelijks nog Vlaamse werkzoekenden opgeleid. Dat had onder meer te maken met afwijkende, grensoverschrijdende regelgeving en vervoersproblemen. Inmiddels heeft de Vlaamse Dienst Arbeidsbemiddeling de regels versoepeld. Zelzate probeert het nu opnieuw. Om te beginnen wordt een groepje van zeven jongeren in het VOC verwacht. Schepen Martin Acke geeft vandaag het startsein.