Volledig scherm
Bij Toonbeeld wordt de basiscursus klussen voor vrouwen gegeven. Nadine de Wever oefent met een boormachine. Terwijl Esther Splinter (m) haar uitleg geeft. © Boaz Timmermans

Zelfstandige klusjesvrouwen in Terneuzen doen het zelf

TERNEUZEN - Na aanvankelijk heel voorzichtig proberen, lukt het Nadine de Wever vrijdag toch om met een klopboor een gat in een steen te boren. Plug erin en klaar.

De Terneuzense was een van de deelnemers aan de cursus Klusjesvrouw. Bij Toonbeeld kreeg ze samen met een aantal vrouwen les in klussen van de Klusjesvrouwen: beeldend kunstenares Bianca Runge en meubelrestaurateur Esther Splinter. ,,Ik had wel eens een accuboormachine vastgehouden maar dit was heel anders”, zegt Nadine na afloop. ,,Ik ben, denk ik te voorzichtig om het zelf te proberen, bang dat er iets stuk gaat. Van mijn vader heb ik het nooit geleerd. Denk dat ie het geduld niet had", lacht ze. ,,Als ik het zelf kan, hoef ik niet steeds anderen om hulp te vragen.”

Insteek

Minder afhankelijk zijn is precies de insteek van cursusleiders Runge en Splinter. Het duo leert vrouwen vaak voorkomende klusjes als dingen vastschroeven, gaten boren, lampen aansluiten en omgaan met gereedschap zelf te doen. 

Bianca Runge is momenteel bezig met een magazine waar op een toegankelijke manier de stof van de cursus opnieuw na te lezen is. Runge denkt hier begin volgend jaar mee klaar te zijn. Vooralsnog zal het magazine alleen digitaal beschikbaar zijn. Of er een papieren versie komt durft ze niet te voorspellen. ,,Het ligt een beetje aan de interesse of we het magazine ook laten drukken. Als de oplage klein is, is de prijs ook hoger. Maar misschien ziet een Doe-het-zelfzaak er wel iets in.”

De cursus Klusjesvrouw zal op 22 februari en 22 maart opnieuw bij Toonbeeld in Terneuzen worden gegeven.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement