Volledig scherm
Wavekarten met Sophie. © Nicolai Peter

Zelf een motorboot besturen vanuit Cadzand-Bad; 'iedereen kan het'

CADZAND-BAD - Met 45 kilometer per uur over de golven glijden, terwijl je zelf een Wavekart uit de jachthaven van Cadzand-Bad stuurt. Jong, oud of minder valide, iedereen kan het, zegt aanbieder Knokke Boat. Verslaggeefster Sophie Stockman probeert het uit.

Wavekarting is een watersportactiviteit waarbij je met een motorbootje zelf over de golven van de Noordzee vaart. Een vaarbewijs heb je niet nodig. Ook niet als je zoals ik, een Zeeuw zonder zeebenen, nog nooit zelf hebt gevaren. Het Belgische bedrijf Knokke Boat bood de watersport al enkele jaren aan vanuit het Belgische Nieuwpoort en sinds april ook vanuit Cadzand-Bad. “Het is hier ideaal, je zit meteen midden op zee als je de jachthaven uitvaart”, zegt medewerkster Bieke.

Afstand van verhaal

Bieke verwelkomt mij en de andere deelnemers enthousiast in het kantoor van Knokke Boat aan de Boulevard de Wielingen. Er staan kluisjes voor je spullen en er wachten een waterdichte jas en zwemvest op me. Ook teken ik een ‘afstand van verhaal’: ik verklaar onder meer op eigen initiatief mee te doen, zelf verantwoordelijkheid te zijn en me aan de veiligheidsregels te houden. Ook ben ik vanaf nu aansprakelijk voor eventuele schade aan het vaartuig door niet naleven van de regels. Ik word daar een beetje nerveus van. Bieke stelt me gerust. “Het is echt niet gevaarlijk, maar juist supertof. Alleen moet je de regels goed in acht nemen.”

briefing

De regels en technische aspecten van de Wavekart vertelt ze tijdens een uitgebreide briefing. Zo is er geen remsysteem op de boot en je vaart zo snel of langzaam als je wilt, maar nooit sneller dan de instructeur. En raak ik om wat voor reden dan ook in paniek? “Zet de gashendel dan in de neutrale stand.” Ook krijg ik een ‘killswitch’ rond mijn been. Een snoertje dat verbonden is met de motor. Als ik over boord val, wat volgens Bieke praktisch onmogelijk is, valt de motor stil. Na de uitleg lopen we naar de jachthaven met instructeur Gaetan. Hij vaart straks voorop. Je kunt met drie personen, met z’n tweeën of alleen in een boot. Ik deel een boot met Bieke. De rode boten zijn verrassend stabiel. Ook sturen en gas geven blijkt inderdaad eenvoudig. Achter elkaar varen we de haven uit, tussen de strekdammen door.

Eenmaal op open zee, met een hand op het stuur en de andere op de gashendel, laat ik mijn angst letterlijk varen. Het uiteen zien splijten van de golven, het gevoel om opgetild worden door de zee en spetters zout water op mijn gezicht, in combinatie met een prachtig uitzicht, geven me de kans niet eens om misselijk te worden.

Wavekarten kan vanaf 50 euro per persoon. Meer informatie over Wavekarten en de andere activiteiten van Knokke Boat, zoals de Zeehonden Discovery, is te vinden op knokkeboat.be