Volledig scherm
De walvis gespot vanuit de lucht © Natuurpunt

Zeldzame Groenlandse walvis zwemt voor Belgische kust

VIDEORAVERSIJDE (BEL) - Een Groenlandse walvis is voor de tweede dag op rij gespot voor de Belgische kust bij Raversijde en Middelkerke. Het is uitzonderlijk dat het dier in de Noordzee zwemt.

Het is voor het eerst in de Belgische geschiedenis dat een Groenlandse walvis gesignaleerd is in de West-Vlaamse wateren. De walvis komt normaal alleen voor in de koude noordelijke wateren en trok daarom tientallen mensen naar het strand die het kolossale zoogdier met eigen ogen wilden aanschouwen. 

Volledig scherm
Een Groenlandse walvis in Canada in 2012 © Wikipedia

De walvis kan 20 meter lang worden, heeft een donker lijf zonder rugvin en een sterk ontwikkelde bult aan het blaasgat. Een zeldzaamheid, zegt Jaap van der Hiele van Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren. Hoewel de populatie tienduizenden stuks betreft, zijn er volgens hem nog maar zo'n 100 gespot.

De kans dat de walvis langs de Zeeuwse kust zwemt is volgens Van der Hiele aanwezig, maar niet groot. "Dat valt moeilijk te voorspellen, voor hetzelfde geldt is hij over een paar uur weer verdwenen. Maar hij zwemt in ieder geval in de juiste richting."

Waarom de walvis voor de Belgische kust zwemt is onduidelijk. Van der Hiele vermoedt dat er simpelweg veel voedsel - waaronder plankton en kleine diertjes - te vinden is.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement