Volledig scherm
Lenno Spaans, See Spaans en Wim Hendrikse zijn initiatiefnemers van Het Zeeuws Klankboek. © Camile Schelstraete

Zeeuws Klankboek: muziek en boeken gaat prima samen

OSSENISSE - Eens per maand, op donderdagavond, staat café 't Schallemaaj in Ossenisse met Zeeuws Klankboek in het teken van Zeeuwse boeken en muziek. Met als extraatje vooraf 'leesvoer',  om een bodempje te leggen. 

Het Zeeuws Klankboek is bezig met de tweede jaargang. De literair-muzikale avonden, die vorig jaar begonnen, lopen lekker. Schrijver Wim Hendrikse en Schallemaaj-eigenaren See en Lenno Spaans zijn de initiatiefnemers. "We liepen al een tijdje rond met het idee om iets te organiseren rond literatuur en muziek", vertelt See. "We vonden elkaar. Wim is namelijk schrijver, Lenno maakt muziek en ik lees boeken." En dat gaat prima samen. "Ik vind dat mensen moeten lezen en cultuur moeten beleven.” 

Bibliotheek

Het sfeervolle, ruimtelijke café leent zich daar prima voor, net als voor een bibliotheek. De ruilhandel in boeken, die 't Schallemaaj ook startte, blijkt een groot succes. Een wand van het vertrek waar ook de muzikanten optreden, is compleet gevuld. Dat gaat van literaire thrillers tot reisboeken. "Gasten maken hier er veel gebruik van door boeken mee te nemen en zelf ook te brengen. Zo ontstaat een wisselend aanbod."

Met het Zeeuws Klankboek willen de initiatiefnemers voornamelijk Zeeuwse schrijvers een podium voor de promotie van hun boek aanbieden. "Veel van hen hebben geen grote uitgeverij achter zich staan die de marketing verzorgt”, verklaart Wim, die zelf literaire thrillers schrijft.

De kracht van deze literaire avonden zit volgens de organisatoren vooral in de open en losse sfeer. De entree is gratis en de bezoekers kunnen gaan en staan waar ze willen. Ze hoeven niet heel de avond op één plaats te zitten. "Het gebeurt soms dat er flink gediscussieerd wordt. Dat maakt elke literaire avond weer anders."

Quote

Soms wordt er flink gediscussi­eerd. Dat levert afwisselen­de avonden op

Lenno Spaans

Het Zeeuws Klankboek vindt elke donderdag van de maand plaats. Deze week is er dus weer een avondvullend programma. Anna Clijsen vertelt in woord en beeld over haar boek 'Anna’s Tuin' en aansluitend brengt ze met haar man Peter eigen muziek van hun cd Vagantenkost. Na de pauze vertelt Phons Bakx over oude, verdwenen ambachten. Lenno’s Friends sluiten de avond af met eigen repertoire. "Door die afwisseling met muziek houden we de avond luchtig", verklaart Lenno. Die muziek is zeker niet ondergeschikt aan het literaire deel. "Dit seizoen hebben we bijvoorbeeld ook de beste mondharmonicaspeler van Nederland te gast: Gait Klein Kromhof.”

Het Zeeuws Klankboek begint donderdag om 19.45 uur. Wie ook wil deelnemen aan de maaltijd ‘Leesvoer’ schuift vanaf 18.00 uur aan in het eetgedeelte van ’t Schallemaaj. Dat kost 14,50 euro. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement