De volledig gemoderniseerde huurwoningen van Woonstichting Hulst in de Moerschansstraat die bij wijze van proef zijn uitgerust met de modernste energiebesparende technologie.
Volledig scherm
De volledig gemoderniseerde huurwoningen van Woonstichting Hulst in de Moerschansstraat die bij wijze van proef zijn uitgerust met de modernste energiebesparende technologie. © Woonstichting Hulst

Woonstichting Hulst levert eerste
nul-op-de meter huurwoningen op

HULST - Nul-op-de-meter, oftewel van-het-gas-af. Woonstichting Hulst renoveerde zes huurwoningen die nu een netto energieverbruik hebben van niks. De corporatie neemt hiermee een voorproefje op de toekomst, binnen dertig jaar moeten alle ruim 1500 huurwoningen zo duurzaam zijn.

Woonstichting Hulst koos een rijtje van zes sociale huurwoningen in de Moerschansstraat om die als proef te voorzien van de modernste technieken rond energiebesparing. De renovatie nam enkele maanden in beslag. ,,De bewoners hoefden hun woning niet uit, maar het was een behoorlijke operatie", zegt Ronald In't Groen van de Woonstichting.

Niet thuis blijven voor onderhoud

In een nul-op-de-meter-woning wordt het netto energiegebruik tot nul gereduceerd door gebruik te maken van energiebesparende en energie-opwekkende voorzieningen. Zo zijn de zes huizen maximaal geïsoleerd, hebben ze zonnepanelen en worden ze verwarmd door een duurzame warmtepomp. Ook wordt gekookt op inductie in plaats van op gas. Behalve aan de zonnepanelen op de daken, is ook aan de gevel van de woningen te zien dat ze zijn aangepakt en gemoderniseerd. 

De gevels zijn voorzien van steenstrips en daarachter zitten isolatieplaten. Ook is aan de voorgevel een bijgebouwtje geplaatst. In 't Groen: ,,Dat heet een skid en daarin zitten alle technische installaties. Op deze manier hoeven de bewoners niet thuis te blijven als er  onderhoud of een reparatie uitgevoerd moet worden.”

Vóór 2050 alles gasloos

De Woonstichting wil vóór 2050 al haar huurwoningen gasloos en CO2-neutraal maken. In de zes aangepaste woningen in de Moerschansstraat wordt nu bijgehouden hoe goed de moderne technieken hun werk doen.