Volledig scherm
De beeldbepalende Willibrordustoren in Terneuzen, archieffoto. © Peter Nicolai

Willibrordustoren Terneuzen krijgt bestemming als Vredeskapel

TERNEUZEN - De Willibrordustoren in de Terneuzense binnenstad krijgt een nieuwe bestemming, die van Vredeskapel. Met een straatmissie waarbij gelovigen het publiek opzoeken, wordt daar zaterdag 23 november het startsein voor gegeven.

Initiatiefnemer is de oktober vorig jaar in Zeeuws-Vlaanderen benoemde kapelaan Jochem van Velthoven. Hij kwam op het idee een Vredeskapel in de toren in te richten vanwege de viering van 75 jaar vrijheid in Nederland, waarvoor 31 augustus in Terneuzen de aftrap is gegeven.

De Elisabethparochie wil het begin van de inrichting van de Vredeskapel een feestelijk tintje geven door zaterdag 23 november een straatmissie te houden. Deelnemers kunnen zich aanmelden via bureau@eparochie.nl. Verzamelpunt is vanaf 10.00 uur aan de Emmaüskerk aan de Alberdingk Thijmstraat in Terneuzen.

Straatmissie

De straatmissie is van 13.00 tot 16.00 uur in de Terneuzense binnenstad, vanuit een opblaasbare kerk op de Markt. Het officiële startsein voor de verbouwing van ruimtes in de Willibrordustoren tot Vredeskapel wordt daar gegeven om 13.30 uur. De opening van de kapel met een beeltenis van Onze Lieve Vrouwe van Terneuzen, Koningin van de Vrede, is mei 2020 gepland.

De historie van de toren gaat daarmee een nieuwe fase in. De bijbehorende kerk is in 1969 gesloopt, nadat die door de bouw van de huidige West- en Oostsluis was verzakt. De gemeente wilde eind jaren tachtig ook de zwaar verwaarloosde toren laten afbreken. Een groep Terneuzenaren, verenigd in de Stichting Behoud Willibrordustoren, voorkwam dat door de toren over te nemen. Sinds 2004 is de toren weer eigendom van de gemeente.