Volledig scherm
Gerard van Daele aan het werk op het erf van de familie Scheele aan de Klakbaan bij IJzendijke. © Camile Schelstraete

Wilgen knotten bij IJzendijke, geen kettingzaag te horen

IJZENDIJKE - Geen kettingzaag komt er zaterdag aan te pas op het erf van de familie Scheele aan de Klakbaan bij IJzendijke. Het knotten van de wilgen gaat toch in een razend tempo.

Desiree van 't Wout van natuurbeschermingsvereniging 't Duumpje is er duidelijk over. ,,Nee, met een kettingzaag werken we niet. Het geeft veel lawaai, maar dat is het niet alleen. Als je met zoveel mensen bezig bent, is het ook gevaarlijk.”

Met z’n vijftienen zijn ze zaterdag aan de slag. De wilgen op het erf van de familie Scheele zijn vier geleden voor het laatst geknot. Stevige takken steken alweer de hoogte in. ,,Vroeger hoefde je maar eens in de vijf jaar te knotten", weet Annelies Scheele. ,,Omdat er meer stikstof in de lucht zit, groeit alles sneller.”

Warm mes

Alsof Paolo Tatti met een warm mes in de boter snijdt, zo gemakkelijk zaagt hij met de hand een dikke wilgentak af. Hij komt van origine uit Sardinië (‘Noem mij geen Italiaan!’). Alweer tientallen jaren geleden reisde hij zijn vriendin achterna naar Oostburg. Paolo vindt het heerlijk buiten bezig te zijn. ,,En goed gereedschap is het halve werk", zegt hij, wijzend naar zijn buurman Gerard van Daele. ,,Hij is onze materiaalman.”

Niet iedereen houdt van knotwilgen, omdat ze zoveel werk geven. Annelies Scheele is er juist fan van. ,,Ze horen bij het Zeeuws-Vlaamse landschap en zijn een verrijking voor de natuur. Vorig jaar hadden we in één van de wilgen een bonte specht. Hopelijk keert die dit jaar terug.”

De knotwerkgroep van ‘t Duumpje komt zeker weer samen. Desiree: ,,Vanaf november tot eind maart doen we dit elke veertien dagen op een zaterdag.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement