Volledig scherm
Jean-Paul Hageman. © Peter Nicolai

Wethouder Hulst: 'Als er geen statushouders zijn, kúnnen we ze niet plaatsen'

HULST - Wethouder Jean-Paul Hageman hekelt het beeld dat wordt geschetst over de huisvesting van statushouders in de gemeente Hulst. Dat is volgens hem te zwart-wit. "Wij komen steeds in een negatief daglicht."

Hulst moest in 2016 vijftig vluchtelingen met een verblijfsvergunning vestigen. Op 30 november waren er 24 geplaatst. Terneuzen plaatste er 70 van de 86, Sluis 30 van de 39. Hageman benadrukt dat Hulst weinig te verwijten valt. "Het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, red.) moet statushouders toewijzen. We vragen ze geregeld wanneer nieuwe statushouders komen. Maar als het COA er niet genoeg heeft voor ons, kúnnen we ze niet plaatsen. We hebben absoluut niet de intentie ze niét te vestigen."

Hulst huurt permanent vier, vijf woningen voor vergunninghouders bij Woongoed Zeeuws-Vlaanderen, zegt directeur Ralph van Dijk. Sluis en Terneuzen doen dat ook. "Hulst huurt ook bij Woonstichting Hulst." De eengezinswoningen van Woongoed staan in Clinge, Graauw, Kloosterzande, Lamswaarde en Vogelwaarde. De meeste kosten rond de 500 euro per maand. Van Dijk onderschrijft de woorden van Hageman dat het COA de statushouders simpelweg niet toewijst aan Hulst.

Volgens de wethouder heeft Hulst inmiddels zeven extra vergunninghouders geplaatst. In de eerste helft van dit jaar moet de gemeente 21 statushouders plaatsen.