Verkennend onderzoek naar de ligging van de leidingen en kabels aan de Westkade is begonnen.
Volledig scherm
Verkennend onderzoek naar de ligging van de leidingen en kabels aan de Westkade is begonnen. © Anne Hana

Werkzaamheden aan afgesloten Sasse Westkade voorzichtig begonnen

SAS VAN GENT - Het is eindelijk zover, op de Westkade bij kunstmestfabriek Rosier in Sas van Gent wordt gewerkt. Het is de voorbode van het definitieve herstel van de kade die al bijna een jaar vanwege verzakkingsgevaar is afgesloten.

Alle bosschages worden de komende tijd verwijderd. Die moeten voor 1 maart weg zijn met het oog op het broedseizoen, laat Rosier-bedrijfsmanager Edwald Segers weten. Ook worden proefsleuven gegraven om precies in beeld te krijgen waar kabels en leidingen lopen.

Het laatste is van groot belang. Bij de voorbereiding bleek dat er meer kabels en leidingen lopen dan vooraf bekend was. Die kunnen niet worden afgesloten. Het ontwerp moest daarop worden aangepast, wat extra tijd heeft gekost. Er kan niet met een open bouwput worden gewerkt. Langs het Kanaal Gent-Terneuzen zal nu een damwandconstructie worden gemaakt en aan de kant van Rosier een ankerscherm, waartussen voor de stabiliteit trekankers worden geplaatst.

Wachten op vergunningen

Voor het echte werk is het wachten tot de vergunningen, een omgevings- en waterwetvergunning, onherroepelijk zijn. De procedure voor de eerste vergunning loopt via de provincie, omdat Rosier een risicobedrijf is. Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor het verlenen van de waterwetvergunning.

Als geen bezwaren worden ingediend, kunnen de vergunningen over zo'n zes weken definitief zijn. Vervolgens wordt een definitief tijdschema gepresenteerd. Rosier-bedrijfsmanager Segers wil dat voorzichtigheidshalve niet eerder doen. Hij gaat er wel vanuit dat de Westkade, de levensader tussen Sas van Gent en Zelzate, eind dit jaar weer berijdbaar moet zijn.