Volledig scherm
© ANP

Weinig animo voor meer windturbines

SLUISKIL - De dorpsraad van Sluiskil voelt niets voor de komst van meer windmolens in de Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone. Voorzitter John Smael van de dorpsraad Westdorpe laat op persoonlijke titel weten ook heel veel aarzelingen te hebbben.

Een consortium van de Zeeuwse windenergie-coöperatie Zeeuwind en de bedrijven Delta en Eneco onderzoeken de kansen voor meer windenergie in de Kanaalzone.

Dorpen in de omgeving kunnen meeprofiteren. Het consortium wil windfondsen opzetten, bijvoorbeeld voor leefbaarheidsprojecten.

Smael voelt er desondanks weinig voor. Hij vreest dat verdeeldheid ontstaat tussen bewoners, omdat een aantal mogelijk hinder zal ondervinden van de turbines en een aantal niet, terwijl de laatsten er wel van kunnen profiteren.

Voorzitter Jan Dane van de dorpsraad Sluiskil is onomwonden tegen. Er staan volgens hem al voldoende turbines in de Koegorspolder tegenover Sluiskil en er zijn naar zijn idee wel andere manieren om aan een duurzame energievoorziening te werken, zoals het met gerichte maatregelen terugdringen van het energieverbruik.

Wethouder Frank van Hulle toonde zich al eerder geen voorstander van uitbreiding van windenergie in de Kanaalzone. CDA-raadslid Jos van Ginneken ziet wel wat in de aangeboden windfondsen, maar 'dan moet er wel draagvlak voor zijn in de dorpen'.