Volledig scherm
Het gemaal van Cadzand-Bad, op de achtergrond te zien, staat op de lijst met gemeentelijke monumenten. Waterschap Scheldestromen ziet die status niet zitten. © Boaz Timmermans

Waterschap wil niet dat het gemaal in Cadzand-Bad een monument wordt

CADZAND-BAD - Het gemaal in Cadzand-Bad wordt geen gemeentelijk monument, als het aan Waterschap Scheldestromen ligt.

Het gemaal staat op een lijst met 42 gebouwen en objecten, die burgemeester en wethouders bijzonder vinden. De monumentale status moet voor bescherming zorgen, eigenaren mogen aan de buitenkant van pand of object niet zomaar iets veranderen. De lijst is nog niet definitief, die lag tot vorige week ter inzage en wie het er niet mee eens was, kon een zienswijze indienen. Het waterschap is zo'n tegenstander. Het vraagt het Sluise college ‘dringend om het gemaal niet aan te wijzen als monument’. Het gemaal aan de Kanaalweg in Cadzand-Bad is nog volop in bedrijf en van belang voor de waterhuishouding. Een monumentenstatus kan daarom juist een belemmering zijn, zegt het waterschap.

Het college werkt sinds 2015 aan een gemeentelijke monumentenlijst. Er staan al 28 eigendommen van de gemeente zelf op. De lijst wordt de komende jaren nog verder uitgebreid. Zo komen een aantal kerken, bunkers en boerderijen later aan de beurt.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement