Volledig scherm
Hulster Dweildag © Camile Schelstraete

Wanted: jonge dweilers in Zeeuws-Vlaanderen

HULST - Ze horen bij het Zeeuws-Vlaamse straatbeeld: de dweilbands.

Veel groepen vergrijzen echter, sommige stoppen noodgedwongen. Voorzitter Wilco Dobbelaar wil er geen drama van maken. "Het speelt niet alleen in de muziek. Voetbalclubs gaan al samenwerken omdat ze te weinig jeugd hebben." Dweilband Jong Bareélen uit Hulst, speciaal voor jonge muzikanten, kampte met dezelfde problemen. Er was geen aanwas meer. "Aan de bovenkant hadden we een natuurlijk verloop", zegt Dobbelaar. "Leden stopten omdat ze gingen studeren. Omdat dat niet te combineren was, stopte een aantal. Aan de onderkant kwam er vervolgens niets bij. Op een gegeven moment hadden we nog tien leden, waar we er ooit 25 hadden. Als de slagwerker ziek was, konden we al niet optreden." De dweil was te ver uitgewrongen en dus stopten de Jong Bareélen na negen jaar, net voor de zomervakantie.

Het is een algeheel probleem onder dweilbands in de regio. Ze vergrijzen. Boerenkapel De Blaosuuln uit Aardenburg heeft zestien vaste en drie reserveleden. Daarvan zijn vier muzikanten tussen de 20 en 30 jaar oud. "We herkennen dit probleem, zowel binnen de fanfare als de dweilband", zegt Blaosuul Aafke Moens.

Ook de Orange Band uit Sas van Gent is bekend met de perikelen. Voorzitter Maarten Hemelsoet: "Het blijft lastig nieuwe muzikanten te vinden, zeker jongeren. Vaak zie je dat nieuwe aanwas kinderen zijn van mensen die zelf al muzikant zijn. Mensen zijn vaak enthousiast, maar als blijkt wat je er voor moet doen, haken ze af."

Lees het hele verhaal dinsdag in de papieren editie.