Volledig scherm
© Thinkstock

Waar is de krimp in Zeeuws-Vlaanderen gebleven?

TERNEUZEN - Krimp? Hoezo? Erkende 'krimpgemeenten' als Hulst en vooral Sluis zagen hun inwonertal afgelopen jaar toenemen, Hulst zelfs voor het tweede jaar op rij. De gemeentebesturen prijzen zich echter nog niet rijk.

In Hulst woonden op 31 december twintig mensen meer dan een jaar eerder. Sluis had eind 2016 27 inwoners meer dan op 1 januari dat jaar. Alleen Terneuzen loopt uit de pas. Daar is het inwonersaantal met 69 mensen gedaald.

Positief verrast

Vooral de stijging in Sluis is opvallend. Over 2015 noteerde die gemeente nog een daling van 122 personen. Met name IJzendijke viel op, met een groei van 52 inwoners. Er wonen nu 2.286 mensen in het dorp. "Ik ben positief verrast", zegt wethouder Peter Ploegaert. "We zijn nog niet uit het dal, maar ik hoop dat we deze trend kunnen voortzetten." De groei komt met name door nieuwbouwwijk Groote Jonkvrouw, die een grote aantrekkingskracht heeft op mensen van buitenaf, merkt de wethouder. "Dat is een signaal. Als je nieuwe woningen bouwt, komen er meer mensen op af, dus misschien moeten we meer gaan bouwen."

Vlot verkocht

Het gaat dankzij Groote Jonkvrouw goed in IJzendijke, zegt dorpsraadvoorzitter Mark van de Vijver. "En als er huizen op een andere plaats in het dorp te koop staan, worden die óók vlot verkocht." De dorpsraad wil die tendens vasthouden. "We denken er ook over na hoe we nieuwe inwoners op een leuke manier welkom kunnen heten."

Verzorgingshuizen

In Hulst is de daling in Lamswaarde en Kruispolder opvallend. Het aantal inwoners is met 32 gedaald tot 780 bewoners. Volgens Lonny de Schrijver-Verbrugge is de verhuizing van ouderen naar verzorgingshuizen een oorzaak. De leefbaarheid staat hoog op de agenda van de dorpsraad, aldus de voorzitter. "We hebben een plan voor een werkgroep, die ervoor moet zorgen dat jongeren en ouderen in Lamswaarde willen blijven wonen." Clinge noteerde een daling van 42 mensen, tot 2.320. "Ondanks de aanwas van Belgen", zegt dorpsraadvoorzitter Ellen Verstraten. "Het beste signaal zie je op de basisschool. Het leerlingenaantal is gezakt tot onder de tachtig, terwijl het pand gebouwd is voor 220."

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement