Vuurzee verwoest strandpaviljoen Puur in Groede

Video | Update 20.33 uurGROEDE - Een grote uitslaande brand heeft vrijdagmiddag strandpaviljoen Puur aan de Zeeweg in Groede volledig in de as gelegd. Een brandweerman raakte daarbij gewond. 

De eigenaren van het strandpaviljoen plaatsten vrijdagavond een korte verklaring op de website van het paviljoen. 'Helaas is het paviljoen niet meer te redden. We zijn ontzettend geschrokken. Gelukkig kunnen we zeggen dat alle medewerkers en gasten veilig zijn.'

De brand ontstond rond 15.30 uur in de meterkast. Twee blusvoertuigen en een waterwagen waren ter plaatse, maar die konden niet voorkomen dat het paviljoen volledig afbrandde. De brandweer kon wel voorkomen dat de brand zou overslaan naar de omliggende duinen. 

Alle mensen die binnen waren wisten het paviljoen op tijd te verlaten. Wel raakte een brandweerman gewond. Ambulancepersoneel ontfermden zich over de man.  

De politie zette de weg tussen de Puijendijk en Strandcamping Groede af voor het verkeer. Vakantiegangers die op de camping zaten, moesten omrijden, omdat ook de kruising van de Zeeweg tot aan de camping was afgezet.

'Afschuwelijk'

De brand trok al snel heel veel aandacht. Er verzamelden zich veel mensen in de duinen en op het strand. De rookpluimen waren ook vanuit Vlissingen goed te zien. Een ouder echtpaar uit Gent was op het strand en zag de brand zich heel snel uitbreiden: "Afschuwelijk. We komen er vaak. We hebben tien jaar geleden gezien hoe het werd opgebouwd."

Volledig scherm
Brand bij Puur. © Jordy Rietjens

Een gezin uit Keulen, dat elk jaar op Strandcamping Groede staat, stond te beven van schrik. ,,We hebben daar net nog een boerenomelet gegeten. Voor de laatste keer, blijkt nu. Het is vreselijk." Een andere Keulse vrouw vulde hen aan: ,,Gelukkig was het windstil." Ook zij kwam geregeld naar het paviljoen. ,,Ze hebben echt een goede keuken." 

Dat vinden ook vier Brabantse vrienden, die op camping Duinzicht in Dishoek kamperen. ,,We zaten iets verderop te eten bij De Boekanier, toen we de zwarte rook boven de duinen zagen", zegt een van hen. ,,Gelukkig kon iedereen op tijd het terras af." Burgemeester Marga Vermue van de gemeente Sluis bracht ook een bezoek aan het uitgebrande paviljoen. Ze sprak er met de eigenaren en brandweerlieden.

Puur werd zes jaar geleden uitgeroepen tot het beste strandpaviljoen van Zeeland en het jaar daarop tot schoonste strandpaviljoen van Nederland.  Het pand werd in 2010 gebouwd, de voorganger moest weg vanwege het verbreden van de duinen. Puur was, zeker voor die tijd, uniek voor de Zeeuwse kust. Het was een van de eerste paviljoens die meer dan alleen friet en frikandel serveerde en veel aandacht schonk aan lounge. Puur was daardoor razendsnel geliefd bij strandgangers. Later zouden veel andere paviljoens het voorbeeld van Puur volgen.  

Volledig scherm
De situatie rond 17.26 uur. © Bob Maes
Volledig scherm
© HV Zeeland
Volledig scherm
© HV Zeeland
Volledig scherm
Strandpaviljoen is volledig afgebrand. © HV Zeeland
Volledig scherm
© HV Zeeland
Volledig scherm
© HV Zeeland
Volledig scherm
De brand zorgt voor flinke rookontwikkeling. © HV Zeeland
Volledig scherm
Luchtfoto van Puur (archief). © Peter Buteijn
Volledig scherm
© Google Maps
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement