Volledig scherm
Vrijdagavond organiseerden zijn drie vrienden Gino Pardon, Nico de Keyeser en Willy de Brouwer een whiskyproeverij met tombola in café Joreka De Troubadour in Clinge. © Ronald den Dekker

Vrienden Denny MacTaggart houden whiskyproeverij om hem te helpen

HULST - Denny MacTaggart (39) uit Hulst was naam aan het maken in de whiskybranche in Schotland. Tot hij dit jaar alles verloor in een brand. „Alles is weg. Mijn bedrijf, mijn huis, mijn spullen, mijn whisky’s… Ik moet terug vanaf nul beginnen. Gelukkig heb ik hartstikke lieve ouders en vrienden die mij daarbij helpen”, vertelt Denny MacTaggart.

Omdat zijn woon- en werkplaats in Schotland op 29 april volledig afbrandde, woont hij weer bij zijn ouders in Hulst. MacTaggart: „Ik slaap op mijn oude zolderkamer, met een ‘Braveheart’ poster boven mijn hoofd. Als veertigjarige vrijgezel. Bizar, maar het is niet de eerste keer dat ik weer vanaf nul begin.” De mede-organisator van muziekfestival Vestrock refereert naar het faillissement van zijn café L’Entree in Hulst. Maar zijn schouders laten hangen en denken dat de wereld hem tegenzit, doet hij niet. „Al moet ik toegeven dat ik nu een beetje in een zwart gat zit.

Net na de brand kon ik mijn zinnen nog verzetten met Vestrock en de Highland Games, maar nu wil ik echt weer aan het werk. Helaas krijg ik overal te horen dat er voor studenten wel werk is, maar voor veertigers niet. Ik heb gezegd dat ik desnoods voor een studententarief wil gaan werken, maar dat mag blijkbaar niet. Hopelijk vind ik snel een leuk baantje, zodat ik weer verder kan met mijn leven.” Gelukkig heeft MacTaggart genoeg vrienden en familie die hem helpen. Zo heeft hij dankzij acties van hen al een autootje en laptop kunnen kopen. „Van Paul de Schrijver van Zeeland Supply heb ik werkschoenen gekregen en van Zaman nieuwe sportschoenen. Iedereen is harstikke lief, maar het is toch raar om ineens ‘een goed doel’ te zijn.”

Met alles tevreden

Vrijdagavond organiseerden zijn drie vrienden Gino Pardon, Nico de Keyeser en Willy de Brouwer een whiskyproeverij met tombola in café Joreka De Troubadour in Clinge. Gino Pardon: „Wij hebben een whiskyclub in Clinge en mogen Denny altijd vragen proeverijen te geven. Toen we hoorden wat er gebeurd was, zijn we meteen begonnen met het organiseren van deze avond. We hopen dat het veel geld opbrengt, maar Denny is met alles tevreden.’’ MacTaggart: „Ik hoop vooral dat iedereen een leuke avond heeft. Dat de mensen niet alleen komen om mij te ‘sponsoren’. Ik organiseer veel en vind het niet erg om in de belangstelling te staan, maar dit is toch heel anders...” Met het opgebrachte geld wil MacTaggart onder andere meubeltjes aanschaffen, zodat hij een start kan maken met zijn nieuwe leven. „Veel mensen zeggen me dat spullen niet belangrijk zijn. Maar ik kan je vertellen: sommige dingen mis je wel. Zoals foto’s en souvenirs.”

Hoe zijn toekomst eruit ziet, weet MacTaggart niet. „De goedkoopste optie is om bij mijn ouders te blijven en te sparen, zodat ik weer op mezelf kan gaan wonen. Maar als ik in de whiskybranche wil blijven, is terugkeren naar Schotland de beste optie. Dus ik moet of een carrièreswitch maken of ik vertrek weer.”